Blog

Šta je Monero i kako ga rudariti?

30.11.2021. / Autor: Stefan Nešić / Kategorija: Projekti

Monero (XMR) je open-source kriptovaluta koja je nastala 2014-te godine, a glavni fokus Monera je osiguranje privatnosti korisnika mreže. Nicolas van Saberhagen je autor whitepaper-a, i, poput Satoshi Nakamota, niko ne zna njegov pravi identitet, a neki sumnjaju da su Satoshi i Nicolas ista osoba ili grupa ljudi.

Šta je Monero?

Monero blokčejn je dizajniran sa namerom da ne bude transparentan. Dok na Bitkoin blokčejnu svako ima uvid u transakcije na mreži, suprotno je tačno za Monero blokčejn. Monero skriva identitet učesnika transakcija, odnosno njihove adrese, kao i iznose transakcija, ali im ostavlja opciju da prikažu transakcije trećim licima, ako iz nekog razloga odluče da to žele.

Monero koristi dokaz o radu (PoW) konsenzus, kako bi mreža i transakcije bile bezbedne. Mreža koristi RandomX PoW konsenzus, koji je dizajniran da bude otporan na ASIC rudarenje, a to ga čini ekonomski pristupačnijim svakome i pomože dostizanju višeg nivoa decentralizacije.

Kako Monero postiže privatnost?

Svaki potrošeni Bitkoin, kao i svaka transakcija na Bitkoin blokčejnu se može pratiti, dok Monero mreža automatski skriva sve podatke o transakcijama.

Privatnost se postiže koriščenjem „ring“ potpisa koji onemogućavaju posmatračima da utvrde ko je poslao, odnosno potpisao transakciju. Takođe, ako Marko pošalje Milošu 100 XMR, ta transakcija može biti podeljena na više nasumičnih transakcija, što dodatno otežava praćenje.

Pored „ring“ potpisa i deljenja jedne transkacije na više manjih, Monero takođe koristi „stealth“ odnosno skrivene adrese. Ove Monero adrese se kreiraju iznova za svaku novu transakciju i koriste se samo jedanput kako bi se onemućilo povezivanje transakcija.

Pored privatnosti, Monero teži dostizanju prave, potpune decentralizacije, gde korisnici ne moraju da veruju nijednom drugom učesniku na mreži, a cinjenica da je rudarenje Monera otporno na ASIC rigove, doprinosi decentralizaciji omogučavajući svakome da rudari Monero.

Monero je prvi izbor kada je u pitanju privatnost među kriptovalutama. Zbog toga se ponekad koristi i za nelegalne aktivnosti, a ne samo zarad očuvanja lične privatnosti. Monero je toliko efikasan da je poreska uprava SAD ponudila nagradu, u iznosu od 625.000 USD, bilo kome ko može naći način da prati transakcije na Monero blokčejnu.

Kako rudariti Monero?

Monero se može rudariti na skoro svakom operativom sistemu, Windows, Linux, itd. Neko ko želi da rudari Monero, može to raditi sam ili se može pridružiti nekoj grupi rudara (mining pool). Monero se može rudariti standardnim računarima koriščenjem CPU-a ili GPU-a, i ne zahteva preterano velika ulaganja, kao što je slučaj sa Bitkoinom za čije rudarenje su neophodni ASIC rigovi.

Algoritam koji Monero koristi se zove RandomX i posebno razvijen od zajednice okopljene oko Monera, koristi PoW, i kreiran je sa idejom da svakome omogući da rudari. Iako se može rudariti korišćenjem i CPU-a i GPU-a, efikasniji metod je korišćenjem CPU-a.

Rudariti sam ili kao deo pool-a?

Svaki rudar ima izbor, pre nego što započne, da li će rudariti sam ili u grupi sa drugim rudarima (mining pool). Oba načina imaju svoje prednosti i mane, a Monero zajednica pokušava da ohrabri ljude da sami rudare zarad postizanja višeg stepena bezbednosti i decentralizacije mreže.

Rudariti sam:

–         Čini mrežu bezbednijom u odnosu na rudarenje u pool-u.

–         Rudarenje je moguće preko Monero novčanika, bez dodatnog softvera.

–         Rudarenje bloka može da potraje mesecima, naravno zavisi od snage grafičke ili procesora, odnosna hashrate-a kojim raspolažete.

Rudariti u pool-u:

–         Bolja zarada u odnosu na usamljene rudare.

–         Plaćanje procenta zarade mining pool-u kojem pripadate.

–         Za rudarenje se koristi third-party softver.

–         Veliki pool-ovi vode do nižeg stepena decentralizacije i hipotetički mogu dovesti do 51% napada a mrežu.

Kao što smo već napomenuli, CPU rudarenje Monera je efikasnije u odnosu na GPU rudarenje. Na ovom sajtu možete uporediti performanse različitih kompjutera sa svojim i videti da li vam treba bolja oprema ili ne.

Ovo su neke od stvari koje treba uzeti u obzir pre započinjanja. U svakom slučaju, pre donošenja odluke treba staviti sve na papir i pogledadi računicu. Bitni faktori su cena Monera, cena i potrošnja struje. Postoje kalkulatori za profitabilnost rudarenja kriptovaluta koji mnogo olakšavaju matematiku. Za informacije o pool-ovima najbolje je informisati se ovde.

Profitabilnost

Uradite računicu i vidite da li se uopšte isplati rudarenje bilo koje kriptovalute, ne samo Monera. Hashrate, cena struje i procenat koji mining pool uzima su glavni faktori. Ovaj kalkulator vam omogućava da sve to lako i brzo izračunate.

Ako se odlučite da solo rudarite Monero, nećete plaćati procenat ali ćete imati manje izrudarenih blokova. CPU rudarenje takođe omogućava rudarenje preko Monero novčanika, bez dodatnog softvera, dok rudarenje preko pool-a zahteva poseban softver koji ćete možda morati da platite.

Za standarde kriptovaluta, Monero se dugo već nalazi na tržištu, a zajednica oko njega, polako ali sigurno, raste. Privatnost na prvom mestu je filozofija koja će uvek imati mesta na tržištu. Ako krenete da rudarite i niste zadovoljni cenom Monera sačekajte bolju priliku za prodaju, što je možda i bolji pristup rudarenju.

Umesto da posmatrate rudarenje kao mogućnost za trenutnu zaradu, ono može biti i investicija. Kupovina opreme, potrošnja struje i vremena, sve to košta, ali ako prodate u pravom trenutku može da se isplati.

Ukoliko vas zanima rudarenje kriptovaluta, na našem blogu u sekciji rudarenje, možete pročitati najaktuelnije novosti iz sveta rudarenja i saznati kako se postaje rudar kriptovaluta u par lakih koraka.

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *