Blog

Šta je Solana (SOL) i zašto je zovu „ubica Ethereuma“?

26.07.2022. / Autor: Igor Mirković / Kategorija: Blockchain

Zamisao koja se krije iza Solana tokena i blokčejna najbolje objašnjava obećanje koje su kreatori dali početnim investitorima u ranoj fazi razvoja projekta: “Solana će podržavati sve najbolje što Ethereum nudi, ali će biti brža i jeftinija.”

Šta je Solana i kako je nastala?

Solana je blokčejn mreža koja nudi poboljšanu skalabilnost i omogućava programerima da na njoj kreiraju decentralizovane aplikacije koje su, naravno, uređene nepromenjivim uzročno-posledičnim pravilima, odnosno pametnim ugovorima.

Jedan od glavnih fokusa Solana blokčejna je mogućnost procesuiranja velikog broja transakcija u sekundi.

Nastanak

Solana Whitepaper napisao je ruski dizajner sistema Anatoli Jakovenko i objavljen je 2017. godine u periodu ICO pomame u kome su i kapitalna moć investitora i mašta programera bili na zavidno, skoro neopravdano visokom nivou.

Solana projekat je uspešno prikupio 25 miliona dolara za dalji razvoj kroz brojne javne i još brojnije privatne prodaje tokena

Razvojni centar Solana Labs uspeo je da lansira Solana beta verziju u martu 2020. godine.

izvor: messari.io

Prednost Solane

Uglavnom vođeni dizajnom Ethereum-a, većina blokčejna je u tom trenutku mogla maksimalno da procesuira do 15 transakcija u sekundi, što je nedovoljno za potrebe globalnih srazmera. Kompanije VISA i Mastercard, primera i podsticaja radi, podržavaju kapacitet od 65.000 transakcija po sekundi. Solana je prema tvrdnjama osnivača spremna za ovakav izazov i teoretski može da obradi preko 65.000  transakcija u sekundi (TPS) po daleko nižim troškovima.

Upravo niski troškovi mreže su bili ključni faktor da Solana postane jedan od najkorišćenijih blokčejna i rival Ethereumu i Cardanu.

Kao skoro svaki blokčejn sistem danas, Solana je i dalje veoma nov i nije bez kontroverzi.

Trenutak javnog lansiranja Solane, slučajno ili ne, pogodio se sa povećanim troškovima Ethereum blokčejna.

Poznata glavobolja svakog blokčejna je trilema na relaciji decentralizacije, sigurnosti i brzine blokčejna. Nepisano pravilo je da ako fokus ode u jednom pravcu, druga dva postaju ranjiva i ispaštaju.
Ethereum je lider na polju decentralizacije na uštrb brzine (i niskih troškova), koju je u svetu kapitala izuzetno teško postići, dok se Solana diči svojom brzinom (sa upitnom decentralizovanom strukturom i sigurnošću koja je daleko od neprobojne).

izvor: medium.com

Upravo ovaj idejni kontrast stavlja ETH i SOL kao suparnike koji se sa dva potpuno različita oružja bore za balans u trilemi.

Kako je izbor nižih troškova bio impulsivno preloman faktor u momentu prebukiranosti Ethereum mreže, mnogi korisnici su na jeftinom Solana blokčejnu pronašli naizgled iste usluge i mogućnosti koje im je Ethereum nudio.

Da li je bolje platiti više za beskompromisnu dostupnost i sigurnost ili je bolje proći povoljnije na mostu, da bi na ćupriji rizikovali zaključavanje sredstava usled prekida rada celokupnog blokčejna ili izloženost hakerskim napadima kojima su novi i netestirani blokčejn protokoli omiljena meta.

Metode potvrde transakcija i mogućnost pasivne zarade

Solana koristi Proof-of-Stake (PoS) metod za validaciju transakcija i dodavanje novih blokova. Međutim, u Whitepaper-u, Jakovenko je definisao i dodatni mehanizam Proof-of-History (PoH), kao tehniku merenja vremena.

Zašto Solana koristi PoH?

Ovaj sistem obrade transakcija povećava propusnost promena jer lideri slotova mogu da strimuju transakcije do ostatka validatora u realnom vremenu umesto da čekaju da popune ceo blok i pošalju ga odjednom.

Pošto validatori računaju vreme, oni mogu da obeleže svaku dolaznu transakciju vremenskom ili vrednošću dokaza o istoriji, tako da drugi čvorovi mogu ispravno da poređaju transakcije unutar bloka čak i ako se ne strimuju hronološkim redom. Drugi čvorovi tada mogu da verifikuju ove transakcije kako stignu umesto da moraju da pregledaju ceo blok transakcija odjednom.

Sa druge strane, Proof of Stake je svojstven po tome što omogućava korisnicima da metodom zaloga kriptovaluta osiguravaju blokčejn, budu kontrolori i validatori transakcija kao i da za sve to, zarade na založene tokene.

Validatori generišu profit kroz mrežne troškove ali i kroz godišnju inflaciju SOL tokena koja se raspodeljuje njima.

Svako ko poseduje SOL token može ga koristiti za zalog preko pojedinih Solana novčanika i godišnje prihodovati oko 5% na založenu sumu.

Solana token – Najbolja kriptovaluta 2021. godine

Solana (SOL) token cenovno je eksplodirao u 2021. godini, a celokupan Solana ekosistem zabeležio je ogroman broj novih projekata, investicija, korisnika i onih koji razmatraju tu opciju.

Izvor: twitter.com

Solana je imala koin za trku tokom svih trendova koji su iza nas. DeFi protokoli, NFT projekti, Meme coini…

Zapanjujuć podatak da je cena SOL tokena na početku 2021. Iznosila oko 1.52$ da bi nakon skoka od oko 11,150% dostigla vrednost od 259$ po tokenu u roku od svega par meseci. Ovakav rast nemoguće je ignorisati a potkrepljen je posledicom masovne senzacije a to je opšta zainteresovanost za Solanu!

Sve veći broj ljudi se deklariše kao pristalice Solana protokola i javno propagira da je Solana jedina platforma koju žele da koriste. Programerski timovi su takođe usmerili svoje resorse na Solanu jer u njoj vide potencijal kakav je kako navode Ethereum imao pre masovne prihvaćenosti.

izvor: coingeko.com

Najuticajniji za ovakav rast SOL tokena je upravo njegovo prirodno okruženje, kvalitetan Solana blokčejn koji je uslužio mnogobrojne investitore poput Multicoin Capital, Foundation Capital, SLOV Capital, CMCC Global, Abstract Ventures i mnoge druge koji su na čelu sa Sam Bankman Friedman-om, vlasnikom FTX berze pozicionirali Solanu u sam vrh kripto industrije.

Samo neki od brojnih uspeha koje je Solana zabeležila su:

  • FTX berza lansira NFT prodavnicu na Solani
  • Nemačka berza dodaje SOL token u ponudu za trgovanje
  • Solana lansira “Wormhole” portal za konekciju sa različitim blokčejn protokolima
  • Prodaja NFT tokena na Solani prelazi 1 milijardu $
  • Grayscale dodaje Solana trast fond
  • Solana novčanik Phantom prikuplja 109 miliona dolara i lansira iOS aplikaciju
  • Solana i kripto menjačnica FTX radili su zajedno na pravljenju Serum platforme. Brze, decentralizovane kripto berze na Solaninom blokčejnu.
izvor: CryptoRank.io

Stopiranje mreže, hakovi, kripto zima i pad Solane

I pored toga što je Solana zabeležila brojne hakove, privremena gašenja mreže i kritike na svoju decentralizovanu strukturu koja omogućava ovakve centralizovane poteze i odluke, kreatori Solana tokena i blokčejna su se izjasnili izjavom da je trebalo 2 godine da se Solana kreira i da će trebati minimum 2 godine da se Solana blokčejn testira kako bi se kompletirao ceo proces.

Ono što je primetno i neosporivo jeste svakodnevni porast broja kripto novčanika koji poseduju Solanu.  Tome u korist ide i kripto zima, period u kome je poželjno istraživati kvalitetne projekte i napraviti kupovine po daleko manjim cenama nego što je to bilo svega par meseci ranije.

U blogu „Šta raditi tokom pada kriptovaluta?“ obradili smo česte investitorske prakse u periodu kripto zime, a kupci Solane, verovatno istom logikom vođeni povećali su broj aktivnih SOL adresa.

Defi na solani

Aktivni novčanici na Solana mreži porasli su za 58% ove godine, nadmašivši sve druge kriptovalute uprkos padu cena na celom tržištu.

Nove adrese se odnose na korisnike koji kripto novčanike prvi put koriste na bilo kojoj blokčejn mreži generalno, što može signalizirati rast i usvajanje trenutno SOL tokena, a kasnije i drugih.

Na Solani, broj novih korisnika dostigao je vrhunac od preko 400.000 novih dnevnih korisnika u maju 2022. godine što je izuzetan skok sa nivoa iz decembra 2021. koji je bio od 150.000 do 170.000 novih korisnika svakog dana.

DeFi ili decentralizovane finansije je sveobuhvatni termin za finansijske alate koji su izgrađeni na blokčejn mrežama. Ove aplikacije omogućavaju korisnicima da trguju bez prolaska kroz tradicionalne posrednike poput banaka. I do danas je ukupno 11 milijardi dolara ukupne vrednosti uloženo u DeFi projekte izgrađene na Solani, prema podacima DeFi Llame.

Izvor: defillama.com

Serum dominira Solaninim TVL-om sa udelom od 11%. Serum je decentralizovana berza koja je izgrađena na Solani; kreirali su ga FTX, Alameda Research i nekoliko drugih partnera.

Serum DEX omogućava da bilo koji Solana protokol može da koristi Serumovu likvidnost ili da ga integriše kao platformu za trgovanje. U novembru, Serum je pokrenuo program likvidnosti od 100 miliona dolara kako bi privukao korisnike u ekosistem.

Nft na solani

Jedan od velikih pokretača Solana ekosistema bio je NFT trend koji se nakon Ethereum blokčejna rasprostranio na ostale mreže koje su bile pogodne za sigurno, jeftino i efikasno postavljanje NFT kolekcija inovativnih digitalnih umetnika.

Premda rekordne cene prodaje nisu nadmašile popularne kolekcije na Ethereum mreži, na Solani postoje značajni NFT projekti koji su izazvali lavinu kupovina i bučno odjeknuli nakon izbacivanja na tržište.

Niski troškovi mreže bili su glavni adut Solane ali i kvalitetne platforme koje nude NFT tokene kroz prijatan korisnički interfejs jedan su od razloga zašto su NFT fanatici odlučili da Solana bude kuća njihovih sličica.

Najskuplji NFT na Solani je Degenerate Ape Academy koji je kupljen od strane kapitalnog fonda za skromnih milion dolara u tom trenutku.

Degenerate Ape Academy je kolekcija objavljena u avgustu 2021. i predstavlja najprodavaniju kolekciju  Solanart-a tržištu.

Odmah iza plagijata smorenih majmunčića, Solana NFT tržištem dominira i kolekcija vezana za blokčejn igru Aurory.
Iako je još u fazi razvoja, Aurory je imao uspešan IDO koji je bio najveći na Solani do sada. Na aukciji prikupljeno je preko 108 miliona dolara kroz prodaju NFT tokena po ceni od 15,54 dolara. Uspešan IDO je pomogao u prikupljanju sredstava za razvoj igre i takođe pokazao da postoji velika podrška rastuće zajednice.

Treći po popularnosti ali ne najmanje bitan NFT na Solani predstavlja kolekciju koja replicira kultni Crypto Phunk.
Kapitalni fond Moonrock Capital koji nastavlja da akvizira potencijalno vredne NFT tokene, kupio je 18. najređi primerak iz kolekcije po ceni od oko 250 hiljada dolara.

Sve novosti i aktuelnosti iz sveta kriptovaluta kao i analizu najpopularnijih projekata možete dobijati direktno u vaš inbox prijavom na ECD newsletter.

Najčešća pitanja

Gde se može kupiti Solana (SOL)?
– Solana se u Srbiji može kupiti na ECD kripto menjačnici.

Da li je moguće rudariti Solanu?
– Solana koristi proof-of-stake konsenzus što znači da se Solana ne rudari ali je moguće stejkovati SOL token.

Koliko transakcija Solana može da uradi u sekundi?
– Solana ima teoretski protok od 65.000 transakcija po sekundi.

Koliko je prosečna naknada za transakciju na Solani?
– Prosečna naknada za transakciju Solane je samo 0,00025 dolara.

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *