Blog

Stvari koje bih voleo da sam znao pre prve kupovine kripta

29.03.2022. / Autor: Igor Mirković / Kategorija: Zanimljivosti

Dugo vremena je trebalo ljudima da promene način gledanja na kriptovalute. Svaka nova tehnologija, uvek prvo nailazi na strah kod korisnika. Nakon toga stupa period istraživanja, shvatanja i na kraju prihvatanja. Vremenom ono što je naizgled bilo teško i komplikovano, postaje normalno i lako, a bolja nova tehnologija zamenjuje nedostatke zastarele.

Isto kao što sa oduševljenjem posmatramo decu koja barataju mobilnim telefonima, tako su tradicionalni ekonomisti posmatrali kripto entuzijaste koji vrlo smelo koriste kriptovalute i stavljaju se u ulogu finansijski samostalne i slobodne jedinke. Nema banke koja garantuje za sredstva, nema iscenirane stabilnosti kursa, danas njhove kriptovalute imaju jednu vrednost, sutra drugu.

Kriptovalute imaju svoje prednosti u odnosu na tradicionalne valute, ali i bitne razlike, koje, ako niste spremni na njih, mogu biti veoma rizične.

Kako kriptovalute nisu deo osnovnog obrazovanja koje stičemo u školi, u kući ili kroz okruženje, veoma je bitno da delimo iskustva i osluškujemo znanja drugih.

Digitalne valute su eksplodirale u popularnosti poslednjih godina jer ih mnogi korisnici vide kao uzbudljivu i potencijalno veoma profitabilnu investiciju. S druge strane, ako ste novi u ovome, može biti malo zastrašujuće.

Šta je razlog za ovo? Na žalost, u svetu interneta postoji mnoštvo prevaranata koji će pokušati da vas prevare na različite načine. 

Kao rezultat toga, ako nikada ranije niste radili nešto ili nemate dovoljno iskustva, trebalo bi da se naoružate osnovnim znanjem. Nije neophodno zalaziti u detalje da bi se razumela suština.

Šta je bitno da znate pre vaše prve kupovine kriptovaluta?

Gde se čuvaju kriptovalute?

Iako su potpuno digitalna tvorevina koja se nalazi na decentralizovanoj blokčejn mreži, kriptovalute je neophodno držati na posebnom kripto novčaniku.

Kako bi bile sigurne, u vašem posedstvu i lako dostupne, bitno je izabrati odgovarajući kripto novčanik za čuvanje.

Najpopularniji su mobilni novčanici. Brza instalacija, pregledan korisnički interfejs i veliki izbor mogućnosti, osnovne su karakteristike većine kripto mobilnih novčanika.

izvor: medium.com

Kreiranje kripto adrese i novčanika potpuno je besplatno, a sigurnost je obezbeđena bezbednosnom lozinkom i frazom od 12 reči koja služi za pristupanje novčaniku sa bilo kog uređaja u bilo kom trenutku.

Pored mobilnih verzija, sve su popularniji i web kripto novčanici. Na primeru Metamask novčanika možemo uvideti brojne prednosti koje web novčanici imaju. Vaše kriptovalute biće dostupne na vašem novčaniku, a vi ćete lako i brzo moći da ostvarite konekciju sa velikim brojem kripto servisa.

ECD Wallet

Kako bi dodatno olakšali kupovinu, čuvanje i prodaju kriptovaluta, ECD kripto menjačnica vam nudi mogućnost kreiranja ECD Wallet-a. ECD Wallet predstavlja novčanik koji je povezan je sa menjačnicom i sigurno mesto za čuvanje vaših kriptovaluta. Na ECD Wallet moguće je uplatiti dinare, kupiti kriptovalute i prodati kriptovalute za dinare koji su dostupni za povlačenje na vaš tekući račun u svakom trenutku.

Poenta kripto novčanika je u lakoći korišćenja, zato probajte ECD Wallet i završite sve na jednom mestu.

Otvoreno tržište, velika volatilnost i radno vreme 24/7

Veoma bitna razlika između kriptovaluta i svih drugih imovina je izražajnija volatilnost cene. Neki to smatraju manom, neki kao prednost ali bitno je znati da cena kripta varira mnogo osetnije nego kod bilo koje imovine. 

Kao uzrok toga navodi se ograničenost u broju dostupnih tokena i potpuno otvoreno tržište na kome se kriptovalute trguju. Za razliku od tradicionalnih berzi, kripto berza nema radno vreme i slobodne dane. U svakom trenutku dešava se kupoprodaja kriptovaluta i pre vaše prve investicije bitno je da se pripremite na oscilacije u vrednosti. Noću dok spavate ili tokom vikenda, cena Bitcoina može da skoči ili padne za par hiljada dolara.

Kripto industrija je izuzetno mlada. Svaka veća kupovina, prodaja, dobra ili nepogodna vest može uticati na trenutnu cenu.
Trenutna tržišna kapitalizacija celokupne kripto industrije iznosi oko 2 triliona. Poređenja radi, to predstavlja svega 4% od ukupne kapitalizacije američke berze akcija.

Dok se nadamo da će veliki kapitalisti sve više ulagati u kripto projekte kako industrija biva sve prihvaćenija i zapažena, moramo uzeti u obzir i moguće padove koji mogu da je zadese.

izvor: 8marketcap.com

Nema granice ali je treba postaviti – Napravi plan! 

Kako izabrati najbolji momenat za kupovinu?
Da li je moguće udvostručiti investiciju?
Hoće li Bitcoin ići do milion ili da prodam na 60000$?

Ova pitanja svakodnevno postavljaju i početnici i najiskusniji trgovci kriptovaluta. Odgovor može samo da se nagađa. Bitno je samo da uvek prvenstveno pitate sebe i da odgovor date vi.

Na društvenim mrežama je puno analiza tržišta. U svakom momentu postoje indikatori koji sugerišu da će cena kriptovaluta ići i gore i dole. Nemoguće je predvideti tržište pogotovo ne na kraće staze.

izvor: reddit.com

U retrospektivi, neke kriptovalute su uspele da ustostruče svoju vrednost, ali retko ko je to očekivao.
Prilikom svake kupovine važno je napraviti plan i poštovati ga. Šta očekujete od te kupovine i koliko ste spremni da izgubite?
Ništa se ne dešava preko noći pa ni rast vrednosti kripta. Treba biti konzistentan, imati strpljenja i izbegavati početničke greške. Logično je da treba praviti kupovine kada cena pada, a prodavati kada skoči. Ako se uvek setite toga pre nego što napravite odluku, sigurno ćete imati više uspeha nego ako ste vođeni čistim osećajem i emocijama.

Kriptovalute nisu samo Bitcoin i Ethereum

Iako su najpoznatije, kriptovalute nisu sinonim samo za Bitcoin i Ethereum. Kripto tržište broji više od 13000 projekata. Neki projekti i kriptovalute ispred njih možda su subjektivno bolji izbor za kupovinu od vodećih projekata. Sve zavisi od vaših afiniteta i plana šta ćete sa kupljenim kriptovalutama raditi.

izvor: coingeko.com

Kripto projekti kategorizovani su u više različitih oblasti. Zanima vas decentralizacija energetskog sektora? Tokeni centralizovanih berzi? Fan tokeni fudbalskih klubova? Tokeni virtuelnih igrica? Protokoli na kojima možete praviti aplikacije? Želite da kupite kriptovalutu koja može da se stejkuje ili tražite najbrže i najpovoljnije transfere na tržištu?

Različite kriptovalute imaju različite namene, istražite ih i izaberite vama bliske i zanimljive!

Prilikom izbora koju kriptovalutu ćete kupiti veoma je bitno da cena coina ne bude kriterijum za poređenje. Česta greška koju kupci prave je kupovina kriptovaluta sa niskom cenom i zabluda kako je moguće da kriptovalute sa niskom cenom dostignu vrednost na kojoj je Bitcoin. To je praktično nemoguće, a na cenu kriptovalute za jedan coin, direktno utiče njena ukupna zaliha.

Ako želite da uporedite dve kriptovalute koje imaju sličnu namenu, koristite tržišnu kapitalizaciju kao normativ veličine.

izvor: coingeko.com

Skriveni troškovi kripto industrije

U ekonomiji, pa samim tim i u ophođenju sa kriptovalutama, veoma je bitno izabrati najpovoljniji put za izvršenje željene aktivnosti. Naizgled, skrivenih troškova u kripto industriji skoro da nema, ali se u praksi možete naći u nezavidnoj situaciji plaćanja dodatnih troškova kako biste došli do svojih kriptovaluta.

Troškovi koji se mogu javiti su:

Kroz nagradnu aktivaciju na jednoj berzi kriptovaluta osvojio sam 50$ u ETH tokenu. Nagrada se nalazila na mom novčaniku na berzi ali sam ja želeo da tokene povučem na drugi novčanik, a kasnije i prodam. Prilikom povlačenja ETH tokena sa berze, bio sam dužan da platim izlaznu naknadu koja je iznosila mnogo više od samog mrežnog troška transakcije. Troškovi povlačenja koje je berza zahtevala iznosili su 35$, a na moj kripto novčanik stiglo je 15$ u ETH tokenu.

izvor: binance.com

Zbog visokih troškova na Ethereum mreži, ponekada interakcija sa blokčejnom i same transakcije mogu da iznose i mnogo više tako da je od izuzetne važnosti da dobro ispitate kakvi su dodatni troškovi prilikom ulaska odnosno izlaska sa berze.
Ovakav trošak možete izbeći korišćenjem drugih kriptovaluta koje imaju nižu cenu transfera. Primera radi, da je dobijena nagrada bila u Litecoin-u, trošak izlaska sa berze iznosio bi svega par centi.

Nakon ovog iskustva, uvek proveravam mrežne troškove i koristim isključivo alternativne koine koje po prijemu odnosno slanju, menjam za željenu valutu.
ERC-20 Ethereum mreža poznata je po povremenim skokovima cene transakcija i upravo zbog toga se sve češće koriste alternative poput Bitcoin Cash-a, Litecoin-a, Cardan-a, Polkadot-a, Matic-a ili Solane…

Zapisujte svoje investicije u digitalni portfolio

Kupio sam malo Bitcoina po ceni od 35000$ , prodajem na 42500$ , tu sam zaradio 100$. Profit ću uložiti u Ethereum i prodaću ga kada dođe na 5000$… ali kao da sam imao još neki Ethereum negde… ne mogu sada da se setim šta je bilo sa tim… neću moći nikada da se setim…

Ogroman broj kriptovaluta stoji izgubljen na neaktivnim novčanicima. Bio to mali iznos na nekom privremenom novčaniku ili stotine Bitcoina na novčaniku kom ne znate sigurnosnu šifru. Malo na jednoj berzi, malo na drugoj, prodaja danas, kupovina sutra… vrlo je lako pogubiti se u ovim decentralizovanim finansijama.

Vodite svoj digitalni portfolio i beležite svaku kupovinu i prodaju!

Pored toga što će podaci o vašim kupovinama biti pregledniji imačete i bolju navigaciju prilikom kalkulacije ostvarenog profita što je izuzetno važno prilikom prijave poreza.

Naime, zakonom o digitalnoj imovini propisano je plaćanje poreza u iznosu od 15% ostvarenog profita.
Ukoliko nemate podatke za koji iznos i kada ste kupiti određenu kriptovalutu, prilikom prodaje, zakonski se plaća 15% na ceo iznos što je daleko više.

Na prostom primeru to bi izgledalo ovako:

Uložite 10000 din u Ethereum. Ethereum skoči za 50%, vi odlučite da prodate. Prodali ste sve i trenutno imate 15000 na računu.
Ukoliko imate dokaz o kupovini kriptovaluta vaša poreska prijava će iznositi 15% na 5000din (čist profit), odnosno 750dinara.

Ukoliko nemate dokaz o kupovini kriptovaluta. Ne možete da nađete servisni mejl, zaboravili ste kada se to desilo, niste zapisali i vodili evidenciju, vaš porez bi iznosio 15% na celokupan iznos od 15000din, odnosno 2250 din.

Više o poreskom tretmanu kriptovaluta i zakonu o digitalnoj imovini u Srbiji možete pročitati u blogu Kako platiti porez na kriptovalute u Srbiji: detaljan vodič u nekoliko koraka.

Ovo su samo neki od osnovnih saveta koje trebate znati pre nego što napravite vašu prvu kripto kupovinu. Ako su vam ove informacije bile od koristi, prijavite se na ECD Newsletter i očekujte još korisnih tekstova, objašnjenja i najaktuelnijih kripto novosti u ECD Blog sekciji.

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *