Blog

Superheroj među kriptovalutama – Šta je Polkadot JAM?

21.05.2024. / Autor: Igor Mirković / Kategorija: Projekti

Na konferenciji Token2049, dr. Gavin Wood je predstavio „Jam“, arhitekturu dizajniranu za drastično povećanje skalabilnosti i performansi decentralizovanih računarskih operacija. U ovom blogu istražujemo značaj JAM-a za Polkadot i zašto se smatra revolucionarnim unapređenjem.

Tim povodom, razgovarali smo sa Evan Thomas-om, članom marketing tima u Polkadotu, kako bismo dobili dublji uvid u ovo inovativno unapređenje ali i u Polkadot generalno.

Evan Thomas ima preko deset godina iskustva u radu sa tehnološkim, eCommerce i Web3 kompanijama kojima je pomagao u dostizanju ambicioznih ciljeva rasta. Njegova strast je korišćenje decentralizovanih tehnologija za rešavanje složenih poslovnih izazova, a trenutno je deo Polkadot tima.

Objašnjenje Polkadota na lak način

Polkadot tehnologija je često složena za početnike. Evan nam je objasnio inovativni koncept “parachain-a” koristeći jednostavnu analogiju:

„Ideja o parachain-ovima je na mnogo načina srž onoga što izdvaja Polkadot. Umesto da razmišljamo o različitim blokčejn platformama kao o zasebnim entitetima koje kasnije možemo povezati, Polkadot polazi od pretpostavke da interoperabilnost i komunikacija među blokčejnima treba da budu osnovni principi.

Izvor: wikipedia

To je holistički pristup koji omogućava skalabilnost i rast, kao i razvoj blokčejna specifičnih za određene svrhe. Na primer, blokčejn napravljen za igre može imati različite potrebe od onog za DeFi, a Polkadot to pruža omogućavajući svakom parachain-u da razvije svoju jedinstvenu arhitekturu dok je u potpunosti interoperabilan sa ostalima.
Zanimljiva metafora ovde može biti Pando, najveći živi organizam na svetu. To je masivno rastinje na površini koje izgleda kao odvojena stabla, ali ispod zemlje zapravo su povezani korenovim sistemom. Parachain-ovi su pojedinačna stabla, a relay chain je masivni korenov sistem.“

Izvor: stock

Polkadot kao superheroj

Na pitanje koju bi supermoć Polkadot imao u svetu blokčejna, Evan je odgovorio:

„Ako bi Polkadot bio superheroj, najbliža korelacija bi bila Dr. Strange.
Dr. Strange ima sposobnost da manipuliše stvarnošću, putuje kroz vreme i prostor, i naravno, suočava se sa veoma moćnim silama. Dok Polkadot možda ne gradi vremensku mašinu i nije baš savladao manipulaciju stvarnosti, izgradio je tehnološki paket koji izaziva konvencionalno razmišljanje ne samo oko Web2 razvoja već predstavlja temelj za Web3.
Polkadot pruža jedinstven pristup razvoju koji ljudima daje mogućnost da grade i implementiraju ideje koje ne bi bile moguće nigde drugde.“

Izvor: empire magazine

Koji su glavni događaji za Polkadot u budućnosti?

Razmišljajući o budućnosti, istakli smo nekoliko ključnih događaja koje treba pratiti:

Polkadot 2.0 obuhvata talas poboljšanja za koja se očekuje da značajno utiču na skalabilnost, troškove, brzinu i fleksibilnost mreže, a samim tim i podstaknu rast decentralizovanih aplikacija (dapps).
Polkadot 2.0 predstavlja skup unapređenja mreže: Agile Coretime, Elastic Scaling i Asynchronous Backing.
Kontinuirani rast i razvoj najvećeg DAO-a na svetu, kao i stalni napori ka punoj tehnološkoj i decentralizaciji ekosistema, nešto što se pomerilo napred programom Decentralized Futures koji se i dalje razvija.“

Najveća zabluda o Polkadot-u

Evan je želeo da razjasni jednu od najčešćih zabluda o Polkadotu:

„Mark Twain je jednom napisao: “Vest o mojoj smrti je tačna, ali je preuranjena.”
Povremeno se u industriji čuju glasine da je razvoj Polkadota usporen ili da ekosistem nema aktivnost, ali te informacije, baš kao i Twain-ova smrt, su u velikoj meri preuveličani.

U konačnici, sve je pitanje strategije i vrednosti.

Polkadot je oduvek razmišljao dugoročno, pokušavajući da shvati kako da prevaziđe granice, umesto da traži brze pobede. To pozicionira Polkadot na izuzetno povoljno mesto u narednim godinama dok programeri nastavljaju da grade ekosistem koji je tehnološki napredniji, decentralizovaniji i povezaniji nego bilo koji drugi u industriji.

I u smislu vrednosti, decentralizacija i angažovanje zajednice oduvek su bili u srcu Polkadota, i po tim merilima ekosistem cveta kao nijedan drugi. Sa najvećim DAO-om na svetu i najnaprednijom upravom, Polkadot je stvorio sistem koji zaista daje svakome glas, što se može videti u predlozima, raspravama i glasanjima u OpenGov-u.“

JAM

Ekskluzivno smo dobili i detaljnije uvide u JAM:

„U srcu Jam-a nalazi se nova verzija Polkadot blokčejna koja će gurnuti Polkadotove kapacitete izvan trenutnih granica Web3 industrijskih standarda, što će omogućiti da se širok spektar tehnologija implementira na Polkadot. Sa JAM-om, revolucionarna skalabilnost koja se trenutno vidi samo kroz rollups, biće dovedena do konsenzusnog nivoa.
Kada bude potpuno razvijen, JAM će biti distribuirani računar koji može da obavlja gotovo bilo koju vrstu zadatka i koji može biti izražen kao usluga. JAM vodi Polkadot ka svetu sinhrone kompozabilnosti, što će pomoći u smanjenju fragmentacije i konsolidaciji aktivnosti, tako da aplikacije na Polkadotu mogu bolje iskoristiti mrežne karakteristike ekosistema kao celine. Ovo će otključati novi horizont mogućnosti za duboku inovaciju i pružiti programerima moćno okruženje gde mogu stvarati kao nikada do sada.“

Zahvaljujemo se Evanu na vremenu i interesantnim poređenjima kao i objašnjenjima koje je podelio s nama. Pratite nas i prijavite se na naš newsletter kako biste bili u toku sa najnovijim vestima o Polkadot mreži i kripto industriji.

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor