Blog

ECD odgovara na pitanja pravnih lica

02.07.2024. / Autor: Igor Mirković / Kategorija: Kripto regulativa

„ECD odgovara na pitanja“ je serijal blogova u kojima dajemo odgovore na najčešća pitanja koja postavljaju korisnici kriptovaluta. Kroz ove tekstove obrađujemo teme važne za različite grupe korisnika, od studenata i početnika do investitora i iskusnih trgovaca, pružajući korisne informacije i savete. Danas ćemo se fokusirati na pravna lica i odgovoriti na ključna pitanja vezana za korišćenje kriptovaluta u poslovanju firme.

Sve ukazuje na to da je kupovina i korišćenje kriptovaluta prednost u biznisu, a ne rizik.

Sve više pravnih lica se interesuje za kriptovalute, prepoznaje ih kao inovativan alat za unapređenje poslovanja i kao nešto što će ih izdvojiti od konkurencije odnosno ono nešto što bi im rešilo naizgled nepremostiv problem.

Kompanije koriste kriptovalute za razne svrhe kao što su investicije, plaćanja i naplatu usluga, dok ujedno istražuju mogućnosti koje im digitalna imovina pruža u smislu finansijske fleksibilnosti, tokenizacije i optimizacije troškova. Ovaj trend ukazuje na rastuće poverenje i prihvatanje kriptovaluta kao legitimnog i korisnog sredstva u poslovnom svetu.

Svi sada imaju kriptovalute?

Neki su kupili Bitcoin, neki Solanu, Ethereum, Shiba Inu… Neki su uložili 300 hiljada eura, dok su drugi počeli sa samo 100 eura. Šta to znači? Vrlo je prosto – ako su najinformisaniji i najsposobniji pojedinci trenutnog čovečanstva, koji vode ogromne kompanije, odlučili da uzmu za sebe nekoliko Bitcoina ili investiraju u rudarske farme… postoji potencijal.

Lepota Bitcoin-a i većine kriptovaluta je što možemo da vidimo ko ga i kada ih kupuje. Isti ti maheri ili njihovi roditelj su pre desetak-dvadeset godina ulagali u mašine za gradilišta, kamione za transport, nekretnine, laboratorije za lekove, bili deo privatizacije, softverska rešenja, hardverske firme… Tadašnja elita mogla je da sakrije svoje plasmane kapitala od šire javnosti, da široke narodne mase verovatno ne bi mogle da isprate, tumače ili kopiraju takve investicije.

Sada je sve vidljivo, novac se kreće u pravcu kriptovaluta.

Stan u Beogradu se pre deset godina smatrao skupom investicijom i malo ko ga je kupovao da bi ga obrnuo… Naprosto preveliko je ulaganje a mali profit… Kad ono…

Zamislite da ste prvog dana kada je COVID-19 izašao u javnost naručili šlepere zaštitnih maski sa Alibabe. Cena 1 maske 0.001 centi, a samo par meseci kasnije, 1 maska koja je bila obavezna za nošenje prodavala se za 100 dinara. To je česta scena iracionalnog i neočekivanog odnosa ponude i potražnje.

Najbogatiji ljudi u kripto industriji 2024.

Upravo se taj prvi izlazak u javnost dešava kripto industriji. Bogati ulažu milione i ne nadaju se zaradama od par procenata. Jer u suprotnom nikada ne bi uložili u kripto. Za 5 do 10% godišnje ima mnogo boljih opcija. Oni pričaju o multiplikatoru. O x5, x10, o Bitcoin-u kao jedinoj decentralizovanoj, vašoj, vrlo ograničenoj i postojanoj imovini. O Bitcoinu od 1.000.000$ na koji uzimaju novčani zajam i nikada ne prodaju svoj BTC.

Izvor: polovniautomobili.com

Za šta pravna lica mogu da koriste kriptovalute?

Pravna lica mogu koristiti kriptovalute za različite svrhe:

  • Naplata usluga i proizvoda: Prihvatanje kriptovaluta omogućava pravnim licima da iskoriste rastuću bazu klijenata koja preferira digitalne transakcije. Na ovaj način možete proširiti svoje poslovanje na međunarodnom nivou, olakšati plaćanja i smanjiti troškove transakcija. Za ove svrhe se najčešće koristi USDT i USDC.
  • Investicije: Kriptovalute poput Bitcoina i Ethereuma su se pokazale kao izuzetna dugoročna investicija. One omogućavaju kompanijama da diversifikuju svoj investicioni portfolio i potencijalno ostvare visok povrat na ulaganje što malo koja imovina može da ponudi. Zaštita kapitala od surove inflacije je takođe jedan od najčešćih razloga za investiciju u kriptovalute.
  • Plaćanja: Kriptovalute omogućavaju brze i sigurne transakcije bez potrebe za posrednicima. To može poboljšati likvidnost i omogućiti odnosno olakšati poslovanje sa inostranim partnerima.
  • Optimizacija poslovanja: Korišćenje kriptovaluta može značajno smanjiti troškove transakcija i ubrzati proces naplate, što doprinosi većoj efikasnosti poslovanja.

Kako ide proces registracije i verifikacije na ECD i kako da pretvorim kripto u dinare?

Menjačnica kriptovaluta ECD je dobila dozvolu za bavljenje trgovinom digitalnom imovinom

Registracija i verifikacija na ECD platformi je jednostavna i brza:

  1. Registracija naloga: Uđete na ECD.rs i kreirate nalog. Popunite osnovne podatke o vašoj kompaniji i kontakt informacije.
  2. Verifikacija: Postupak uključuje dostavljanje potrebne dokumentacije, kao što su registracioni dokumenti firme i identifikacija ovlašćenih lica. Verifikacija identiteta se vrši putem video identifikacije, što omogućava brz i siguran proces.
  3. Pretvaranje kripta u dinare: Nakon što je vaš nalog verifikovan, možete prodati svoje kriptovalute direktno na ECD platformi. Unesite iznos kriptovaluta koji želite da prodate i navedite dinarski račun na koji želite da sredstva budu prebačena. Proces je jednostavan i transparentan, a sredstva će biti prebačena na vaš račun u najkraćem mogućem roku.

Korak po korak – Verifikacija ECD naloga

Kakva je procedura za porez i da li ima poreskih olakšica?

Poreski tretman kriptovaluta za pravna lica u Srbiji uključuje:

  • Porez na dodatu vrednost (PDV): Ne postoji obaveza obračunavanja i plaćanja PDV-a prilikom trgovine kriptovalutama.
  • Porez na dobit poslovanja (kroz završni račun-obrazac PB): Porez na pozitivnu razliku između ukupnog prihoda i ukupnog rashoda iznosi 15% i plaća se jednom godišnje. Ako je ostvaren profit usled prodaje kriptovaluta, to ulazi u ukupan prihod.

Postoje izuzeci za pravna lica koja bi radila reinvestiranje kapitalne dobiti u kapital drugih preduzeća. Zbog promenjivosti cene većine kriptovaluta, pravna lica se često odlučuju za stablecoin opciju i tako izbegavaju dobit.

Poreska oslobođenja i druge olakšice koje Zakon pruža prilikom prijave kripto poreza

Kako izgleda knjiženje za kupovinu, prodaju i čuvanje

Proces knjiženja kriptovaluta je vrlo jednostavan i u praksi izgleda ovako:

  • Kupovina: Faktura se izdaje kroz SEF, a iznos fakture je iznos uplate. Opis fakture sadrži prodaju/otuđenje nematerijalne imovine/kriptovaluta sa skraćenicom kriptovalute (BTC, ETH, USDT, USDC).
  • Prodaja: Faktura se izdaje preko SEF-a, uz jediničnu cenu koja je dinarski iznos prodatih kriptovaluta. Faktura ne zahteva kreiranje otpremnice.
  • Čuvanje: Potrebno je prijaviti kripto adresu Narodnoj banci Srbije, osim ako kupujete preko ECD menjačnice koja za vas rešava sve regulatorne obaveze. Redovno ažuriranje poslovnih knjiga i transparentno vođenje evidencije o svim transakcijama je ključno za pravilno knjiženje.

PREUZMI VODIČ ZA FAKTURISANJE I KNJIŽENJE KRIPTOVALUTA

Najčešće pitanje od svih – Da li je moguće umanjenje naknade?

Kako bismo vam izašli u susret i zajedno došli do najpovoljnijeg načina za kupovinu i prodaju kriptovaluta pružamo vam svu potrebnu podršku tokom tih procesa, uključujući pravnu, knjigovodstvenu, bezbednosnu i tehničku pomoć.

Gradimo poverenje prethodnih 12 godina i van granica blokčejna. Na stupovima kvalitetne korisničke podrške, bezbednosti, edukacije, čestih događaja koje organizujemo, radionica, inovacija, slušanja vaših saveta i pružanja konsultacija kako da iskoristite kriptovalute na najbolji mogući način. Poverenje koje smo izgradili trenutno potvrđuje više od 250 pravnih lica različitih delatnosti koje je koristilo, koristi i planira da iskoristi kriptovalute u svom poslovanju.

Za sve informacije, pitanja i podršku, pozovite nas na +381 69 2200 230 ili nam se javite putem e-maila [email protected].

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor