Blog

Crni kripto petak – u kakvoj su vezi praznični popusti i kriptovalute?

22.11.2022. / Autor: Marko Bogdanović / Kategorija: Zanimljivosti

Kraj radne nedelje je za nas rezervisan za Kripto petak, ali je u ovom delu godine sada već tradicionalno u centru pažnje dan koji označava (velike) popuste i promocije kod većine trgovaca. 

Black Friday ili Crni petak je globalno popularan pojam koji se odomaćio na našem tržištu poslednjih godina i brojni kupci ga iščekuju sa nestrpljenjem.

Ovom prilikom smo se pozabavili poreklom ovog potrošačkog “praznika” i načinima na koji se “crni dani” preklapaju sa kripto industrijom.

Šta je zapravo Black Friday?

Iako je već postao globalni fenomen, Crni petak vodi poreklo iz SAD-a i odnosi se na petak nakon jednog od najvećih tamošnjih praznika – Dana zahvalnosti.

Uprkos savremenom potrošačkom okviru, koreni ovog termina imaju znatno drugačiji kontekst. Pridev “crni” se dugi niz godina koristio za izrazito negativne događaje i zato su mnogi istorijski događaji poneli ime crnog petka.

Ipak, među brojnim mitovima i pričama, jedan od najznačajnijih trenutaka u istoriji SAD se izdvaja kao prvi konkretan primer “crnog petka”. Ta 1869. može da podseti i na trenutne prilike na globalnom tržištu – dvojica američkih biznismena pokušala su da preuzmu kontrolu nad tržištem zlata, što je dovelo do reakcije tadašnjeg predsednika Julisiza Granta, pada cena za 18% i kolapsa tržišta.

60 godina kasnije, 1929, došlo je do još jednog velikog pada koji je nazvan Crni četvrtak. Tadašnji slom berze označio je i početak Velike depresije, odnosno ekonomske krize koja je trajala deset godina.

Novija istorija Crnog petka

Prva veza između ovog pojma i perioda nakon Dana zahvalnosti pojavljuje se 1950-ih. Tada je jedan inženjerski magazin iskoristio termin kako bi opisao masovnu praksu radnika koji su prijavljivali da su bolesni kako bi spojili dane i dobili četvorodnevni vikend.

Desetak godina kasnije, saobraćajci u Filadelfiji su koristili naziv Crni petak kako bi opisali duge smene i gužve koje su prouzrokovali potrošači u gradu.

Izraz je nastavio da se širi 1970-ih u kontekstu gužvi u saobraćaju i prodavnicama, ali, uprkos sve češćem pominjanju i u medijima, u današnjoj formi Black Friday nije zaživeo do 1980-ih.

Retail u fokusu

U ovom periodu izraz je bio rasprostranjen, ali se njegovo vezivanje za konkretan događaj ustanovljeno u skladu sa tadašnjom praksom trgovaca koji su i prisvojili ovaj pojam. Većina ih je poslovala u minusu veći deo godine, a ovi gubici su beleženi crvenim mastilom. 

Nasuprot tome, pozitivan saldo koji su ostvarivali u prazničnom periodu, počevši od Dana zahvalnosti, beležen je crnim mastilom, te je ovo postalo glavno objašnjenje za komercijalizaciju “praznika” i stavljanje prideva “crni” u pozitivan kontekst.

Nakon toga, naročito u 21. veku, trgovci su u potpunosti usvojili pojam Crnog petka i ovaj period godine kako bi obeležavali velike rasprodaje i akcije koje se odvijaju u prazničnom periodu. 

Veza sa kriptom

Iako se pridev “crni” odomaćio u pozitivnom kontekstu, tokom prethodnih godina bilo je nekoliko padova koji su zadržali negativnu konotaciju u svetu kripta, naročito u kontekstu Crnog četvrtka po uzoru na početak Velike depresije.

Još 2013. je došlo do pada bitkoina za 50% sa tadašnjeg ATH-a od oko 1.200 dolara na manje od 600, pre svega zbog oštre reakcije Nacionalne banke Kine.

Pamti se i Crni utorak 2017, kada je tržište zabeležilo nove velike gubitke i pad tržišta od oko 10 milijardi

Dobar pokazatelj uspona i padova na tržištu i toga da trenutna kripto zima nije nešto novo je i još jedan Crni četvrtak 2020. kada je ponovo došlo do pada za više od 50%. Ipak, oko godinu dana nakon toga bitkoin je došao do istorijski najviše vrednosti do sada.

Nije sve tako crno

U želji da promoviše BTC i uključi ga u mejnstrim kroz verovatno najveći potrošački trend u svetu, Džon Holmkvist, Web3 entuzijasta koji je deo industrije još od 2011. godine, u 2012. godini započeo je Bitcoin Black Friday

On je ovom prilikom podstakao trgovce da kreiraju posebne ponude za svoju robu i usluge koje bi mogle da se plate bitkoinom, sa ciljem da se s jedne strane aktiviraju HODL-eri i doprinesu cirkularnoj ekonomiji najstarije kriptovalute, a s druge da se trgovci podstaknu na šire prihvatanje i usvajanje kripta.

Zajednica okupljena oko grupe BTC sajtova, odnosno tim čuvenog Bitkoin magazina, preuzeo je projekat i 2020. lansirao novi sajt, uz širu podršku i promociju, kao i uvećan broj kompanija koje su se uključile.

Novi ciljevi

Uz porast inicijative, došli su i drugi ciljevi pored promocije kripta i podsticanja cirkularne ekonomije bitkoina.

Deo prihoda od svih promocija koje Bitcoin Black Friday obuhvata odlazi u dobrotvorne svrhe, a glavni partner po tom pitanju je Built With Bitcoin Foundation. Ova organizacija je posvećena misiji obezbeđivanja čiste vode, pristupa obrazovanju, održivoj poljoprivredi i humanitarnoj podršci onima kojima je to najpotrebnije pomoću bitkoina. Fondacija trenutno ima aktivne projekte u pet afričkih država

Ciljevi za skupljeni iznos u prethodnim godinama kretali su se u rasponu od 20 do 25 hiljada dolara, te iako u trenutku pisanja ovog teksta nije objavljen konkretan broj, nema sumnje da će cilj ponovo biti bar jednako ambiciozan.

Među izdvojenim promocijama u prethodnim godinama našle su se razne stvari, od karata za koncerte do pretplata na VPN servise. I ovogodišnja Bitcoin Black Friday-a ponuda je raznovrsna – obuhvata hardverske novčanike, pretplatu na Bitkoin magazin, ali i odeću i ulaznice za bitkoin okupljanja, 

Trendovi cena

Cene kripta nisu na sniženju, iako bi mnogi rekli da je u toku praznična promocija kada se osvrnemo na prošlogodišnje vrednosti.

Ipak, vredi se osvrnuti na trendove u proteklim godinama kada je reč o nekim od najpopularnijih koina. Na linkovima u nastavku možete da pogledate trendove cena za BTC, ETH, LTC i BCH.

BTC

ETH

LTC

BCH

Kada je reč o ECD-u, nismo ostali skrštenih ruku ni ove godine – spremili smo posebne promo kodove povodom Crnog petka! Pratite naš redovni newsletterkako biste bili u toku sa promocijama koje nam predstoje.

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *