Blog

Šta sada rudariti? – Intervju sa sprskim rudarima

15.11.2022. / Autor: Igor Mirković / Kategorija: Rudarenje

Ethereum je prestao da se rudari grafičkim karticama. Mnogi smatraju da je ovo najveća infrastrukturna promena koja se desila u kripto industriji. 

Ethereum mreža nastavila je da funkcioniše po Proof of Stake mehanizmu održavanja i, sa tehničke strane, sve je proteklo po planu. Ipak, tokom ove promene izrodila se i nova EthereumPoW mreža koja i dalje koristi Proof of Work kako bi funkcionisala.

Proof of Work algoritam služi da obezbedi sigurnost blokčejna tako što od rudara zahteva da ulože trud (procesorsku moć) za verifikovanje blokova i transakcija. Za verifikovanje rudari dobijaju (deo) naknade od transakcija koje plaćaju korisnici u tom bloku kao i nagradu za svaki zatvoren i verifikovan blok.

Proof of Stake algoritam je koncept u kom se validiranje blokova prepušta osobama koje imaju veći udeo u kriptovaluti. Ukoliko validator proba da zloupotrebi svoju poziciju može izgubiti svoj ulog (stake).

Nakon prestanka rudarenja na Ethereum mreži pojavila su se nova pitanja koja zanimaju kako investitore tako i bivše, trenutne ali i buduće rudare.

Odgovore na najčešća pitanja koja kruže kripto industrijom na ovu temu dobili smo od bivših Ethereum rudara koji su lično bili deo ove revolucionarne promene.

Kako je iz vašeg ugla izgledao kraj rudarenja ETH-a?

„S obzirom na to da se već mesecima pa i godinama intenzivno radilo na tome i pisalo o tome da ce ETH preci sa POW na POS, na neki način sam bio spreman i prestao da dodatno ulažem u hardver, a sa druge strane sam bio radoznao šta ce biti dalje jer je tranzicija bila neizbežna. Dan, dva, tri posle „rudarenja” ETH došlo je i razočaranje, ali je ostala nada. Sva snaga rigova koji su kopali ETH razlila se na ostale alternativne novčiće kojima je drastično porasla težina kopanja i proporcionalno tome spustila isplativost.

Rudarenjem sam se bavio iz znatižeje koju je pratila novčana dobit i, da se ne lažemo, svima bi se svidelo. Kada podvučem liniju, sve svoje mašine sam isplatio i zaradio preko toga. Iz moje perspektive ja ne odustajem i ne prodajem mašine jer od toga ne živim i nije mi primarni izvor prihoda. Savet za ovo pitanje nezahvalno je dati s obzirom na lude vožnje koje su priređene majnerima i celom kripto svetu, očekujte neočekivano”, rekao je Stefan, kripto rudar iz Beograda.

Naša druga sagovornica Anđela ističe da su previše puta najavljivali ovaj prelazak na Proof of Stake i uvek ga odlagali. Nekada za mesec dana, pa tako iz meseca u mesec, nekada za sledeći kvartal, onda za godinu ili dve, da čak i ovaj put kada je zaista sve ličilo da je Ethereum spreman za ovaj poduhvat, nije bila 100% sigurna da će se desiti. Njene mašine su radile do poslednjeg momenta, kada se mreža izmenila i otišla na PoS sistem.

„Na ekranima gde pratim performanse mašina za kopanje, nakon skoro 4 godine vijugavih linija koje streme na gore, nije se videlo ništa, nije bilo života, a grafičke kartice su po prvi put malo utišale.

Kratku retrospektivu velikih kvarova, propuštenih šansi zbog prerane prodaje, nekolicinu dobrih odluka i neprestane buke prekinula je tišina. Ugasila sam rigove i upalila laptop” kaže Anđela. 

Moje pitanje je izgledalo identično kao i vaše… Šta sad?

Aleksa, iskusan kripto rudar Ethereuma iz Zemuna, sada već naš redovan sagovornik na ovu temu kaže da je prestanak rudarenja Ethereuma problematičan za sve rudare jer ne postoji dobra zamena koja bi bila ni približno isplativa koliko je bilo rudarenje ETH tokena. Sve što se sada nudi kao opcija za rudarenje je manje isplativo trenutno, ali postoji šansa da nove alternative cenovno skoče u budućnosti i tako čak i nadmaše performanse Ethereuma.

Šta raditi sa mašinama za rudarenje sada? 

Aleksa daje dva primera na koja su se rudari odlučili. Neki su krenuli sa rudarenjem druge kriptovalute u nadi da će budućnost, a pomalo i sreća biti naklonjena baš njihovom izboru i da će cena i profit nagraditi hrabre, dok drugi drže mašine ugašene i čekaju razumno rešenje koje će za početak biti održivo, a ne sa gubicima zbog cena struje.

„Tržište jeste nepredvidivo, ali u slučaju rudarenja, barem do sada, uvek je bilo neke vrste prećutnog dogovora, odnosno shvatanja šta je dobra praksa, koje tokene je dobro rudariti i u kom smeru rudarska zajednica treba da se kreće. Ovog puta to nije bilo tako, šta raditi sa mašinama bila je zagonetka.

I dalje ih čuvam jer smatram da mnogo isplativije mogu da budu ako nešto kopaju nego ako ih prodam kao polovne komponente.
Nisam lako uletela u rudarenje novog tokena… nisam znala gde da počnem.
Zbog tako nepovoljnih uslova, nisam ni žurila, htela sam da vidim šta će odlučiti većina.

Većina je isto odlučila da bude nesvrstana, a oni nestrpljivi počeli su sa rudarenjem drugih novčića, ali nimalo uspešno i profitabilno kao što je to bio slučaj sa ETH”, naglašava Anđela.

Koje su najbolje alternative za rudarenje?

Stefan kaže da najbolje alternative u ovom trenutku nema. Posle toliko vremena od prestanka rudarenja eth, razlila se snaga na altcoine rekao bih prilično ravnomerno kada je reč o nagradi. Zapravo treba rudariti novčice koji najbolje leže karticama sa kojima se raspolaže.

U moru modela Nvidia i Amd postoje kartice koje određeni algoritam u odnosu na potrošenu energiju bolje savladavaju od drugih, pored toga tu je i ograničenje Vram memorije itd.

Ja sam lično izabrao FLUX koji mi je interesantan iz vise razloga, ali po dospeću ga konvertujem u ETH.

Anđela objašnjava da alternative postoje, ima ih na hiljade, ali ultimativnog novčića koji bi mogao da zameni ETH trenutno nema.
„Nisam neki fan promena i nemam ni vremena da menjam i jurim novčiće u zavisnosti od težine rudarenja… Možda me je ETH razmazio.

Dok se stvar ne izbistri, mašine će skupljati prašinu, a ja sve više razmišljam o rudarenju Bitcoin-a kao novom hobiju koji bi mogao da mi donese malo zarade i mnogo uzbuđenja.”

Aleksa se slaže sa ostalim sagovornicima kako je nezahvalno neki coin nazvati zamenom za Ethereum i razmišlja o probnom rudarenju ETHW kriptovalute koja je nastala udruživanjem Ethereum rudara koji nisu želeli da prestanu sa kopanjem i održavanjem prethodnog Ethereum Proof of Work blokčejna.

Šta raditi sa izrudarenim ETH tokenima?

Aleksa smatra da odluka šta raditi sa izrudarenim tokenima mnogo zavisi od rudara do rudara. Neko je živeo od rudarenja, nekome je to bio hobi. Oni sa većom količinom ETH tokena stavili su deo i na stejkovanje. Većina rudara, što se može videti i po prilično stabilnoj ceni, nije prodala svoje ETH tokene nakon prelaska na PoS.

„Sada kad nema računa za struju koje je ETH pravio, nemam preku potrebu da ga prodajem. Uvek sam gledala da barem mali deo viška profita ostavim u tokenu. Povećanje cene bi mi svakako išlo u prilog, ali prvenstveno jer sam sve aktivnija na metaverse i blokčejn igricama, a i volim da isprobavam razne platforme za trgovanje gde je Ethereum osnovna valuta za razmenu”, kaže Anđela.

Meni se lično ideja stakinga ne dopada zbog niske zarade naspram uloženog i verujem da se POS može lakse izmanipulisati od POW, u kom slučaju se gubi sve.
Dokupljujem ETH kao i neke altcoine u odnosu 80% prema 20% u korist ETH”, ističe Stefan.

Da li znate šta je Proof of Stake i da li stejkujete ETH?

Aleksa nam je objasnio da on vidi Proof of Stake kao alternativnu metodu za stvaranje blokova na blokčejnu. Proizvođač blokova nema više etiketu rudara, već se naziva validator. Kako bi neko postao validator on mora da stavi određeni depozit odnosno ulog u ETH tokenu što se mnogo razlikuje od dosadašnjeg načina gde je investicija bila usmerena u hardverske komponente.

„Proof of Stake kao koncept shvatam, ali nisam neki preteran ljubitelj. Mislim da postoje određeni rizici koje on nosi… Kod PoS mi se najviše sviđa lakoća sa kojom možete postati rudar”, navodi Anđela.

Stefan kaže da ETH drži na raspolaganju, a ne stejkovan.

Anđela ističe da mora još malo da se informiše, jer nema 32 ETH da bi pokrenula individualan nod, pa je malo skeptična kome može da veruje za stejkovanje manjih iznosa.

Da li u Srbiji postoje rudarske zajednice, mesto za edukaciju, savete i diskusiju?

„Rudari se iskreno ne pronalaze tako lako, ali kada skopčaju jedni druge, ostaju uvek dostupni za bilo kakvu vrstu pomoći ili saveta. Ja sam upoznala par ljudi koji se bave rudarenjem… neki ozbiljnije, neki probno… i nije bilo potrebe da tražim „druge” rudare kako bi mogla sa njima da podelim nedoumice ili zapažanja. Ova mala grupica, u kombinaciji sa beskrajnom bazom informacija dostupnom na internetu sasvim je dovoljna.”, zaključuje Anđela.

Stefan je samouk majner i  na to kaže da rudarske zajednice u Srbiji postoje, nisu jake i ne moraju ni da budu iz njegovog ugla.
Kada sam kupio prvu mašinu, sa iskustvom i znanjem koliko i u molekularnu biologiju i astrologiju, došao sam kući sa željom da to probam. Pozvao sam par oglasa za puštanje u rad, dobio odgovor nemam sad vremena dođi sutra prekosutra i to ti je 50e. Seo sam, ušao u tematiku za sat sat i po, otvorio wallet na menjacnici, podesio linux sistem za kopanje, povezao na mobilni radi kontrole i poćeo danonocno da štelujem kartice zarad jačeg hashrate-a. Proizvođaci softvera za rudarenje imaju svoje forume gde je sve pokriveno kao i desetine hobi majnera na Youtube i to je sve što jednom prosečnom majneru treba.

Da li ste razmišljali o novim „zelenim” načinima rudarenja, na solarnu energiju ili vetar?

Često razmišljam. Trenutno pošto već imam 4 velika upsa apc, eksperimentišem sa noćnim punjenjem i dnevnim pražnjenjem.
Alternativni izvori energije su budućnost i o tome nema preterane diskusije. Problem su veoma velika ulaganja, a prilično nizak profit.”, kaže Stefan,

On navodi i jedan primer:

Za vreme kopanja ETH, zarada na 100mh/s bila je na uzorku od godinu dana 6e, takav hash je imala kartica nvidia 3080 novije proizvodnje ili 4×1060 nvidia starije proizvodnje.
Kartica 3080 je sa tom snagom trošila 240w i koštala u proseku 1300 eura što znaci da je ona trošila 172kw/h mesečno što je grubo ne više od 10e struje a zaradjivala je 180e.
Četiri kartice 1060 su trošile 420w i koštale u proseku 700e, 302kw/h što je oko 17.5e struje a zarađivale su isto 180e.

U ovoj matematici koju je dozvoljavalo kopanje ETH ne verujem da je neko razmišljao da ulaže u smanjenje izdataka za struju već da kupi što više kartica radi većeg profita. Danas se matematika promenila, tako da recimo ta kartica 3080 trenutne tržisne vrednosti 600e zarađuje sa potrošnjom od 300w 0.5e dnevno. Dolazimo do toga da smo na marginama profitabilnosti.

Stefan ističe još jednu vrlo interesantnu stvar koja može biti od koristi tokom narednog zimskog perioda. Mašine greju, i ja sam ih rasporedio po kući za dogrevanje. Još uvek ne palim gas ni grejalicu  i sigurno će me to rasteretiti finansijski. To je važan faktor. Mašine za rudarenje su grejalice koje same sebe isplaćuju.

 

Prijavite se na naš newsletter i budite uvek u toku sa novostima o rudarenju kriptovaluta, kao i drugim interesantnim temama iz kripto industrije.

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *