Blog

Teška zima za rudare kriptovaluta

25.10.2022. / Autor: Aleksandar Matanović / Kategorija: Blockchain

Rudarenje kriptovaluta se i pored velikih oscilacija u profitabilnosti pokazalo kao jedan od najunosnijih biznisa u poslednjih desetak godina. Pored napredvidive zarade, postojali su i drugi izazovi: zabrane rudarenja u određenim državama, potreba za čestim obnavljanjem opreme, prelasci sa jedne kriptovalute na drugu, izazovi sa unovčavanjem kao i regulatorna neizvesnost. Sve su to rudari naučili da prevazilaze i nalazili su načine da opstanu i uvećavaju svoj kapital. Ipak, čini se da period ispred nas donosi rekordno visok nivo neizvesnosti u industriji kripto rudarenja.

Rudarenje grafičkim karticama

Za početak, 15.09. se dogodio veliki udarac za sve koji rudare grafičkim karticama. Posle mnogih najava i odlaganja, ETH je konačno prešao na PoS (metod “rudarenja” koji nije oslonjen na jak hardver). Obzirom na to da ne postoji nijedna druga kriptovaluta koja se rudari grafičkim karticama, a čija je snaga iole blizu ETH-a, sasvim je moguće da se zlatno doba za rudare grafičkim karticama više nikada neće vratiti. I dalje će da postoji ta vrsta rudarenja, ali sumnjam da će ikada dostizati nivoe profitabilnosti koje smo imali na primer 2017-e ili 2021-e. Takođe, ako vreme pokaže da je tranzicija ETH-a sa PoW na PoS dobar potez, možemo očekivati talas kriptovaluta koje će da pokušaju istu tu tranziciju, što bi dodatno smanjilo potrebu za grafičkim karticama u “rudarskoj” industriji.

Globalni trend

Globalni ekonomski trendovi takođe nikako ne idu na ruku rudarima. Cene kriptovaluta su prilično daleko od prošlogodišnjeg maksimuma, a trenutno se ne nazire promena trenda. Kripto tržište je verno pratilo dešavanja na drugim tržištima tokom cele godine, a kako globalno nema naznaka da nas čekaju bolji dani, verovatno da barem kratkoročno nema previše razloga za optimizam ni među kripto investitorima. Pošto 100% prihoda rudara zavisi od prodaje kriptovaluta koje izrudare, njihovi prihodi su već značajno opali, nekima sigurno i ispod nivoa redovnih troškova koje imaju. Kriptovalute su u prošlosti itekako umele da nagrade strpljive rudare koji nisu odustajali ni kada je bilo neprofitabilno rudariti, ali pitanje je koliko dugo neki mogu da izdrže da posluju sa minusom.

Cena električne energije

Da stvari budu još gore, drastičan pad prihoda je uglavnom ispraćen značajnim rastom rashoda. Kako na troškove rudarenja dominantno utiče cena električne energije, energetska kriza koja uveliko traje se već negativno odrazila na poslovanje rudara. Ipak, deluje da najgore tek dolazi. Zima pored dodatnih povećanja cene struje može u nekim zemljama doneti i restrikcije. Naravno, kad nema struje, nema ni rudarenja. Takođe, ne bih isključio ni mogućnost da neke države prosto privremeno zabrane rudarenje kriptovaluta zbog nedovoljne količine električne energije. Na primer, Iran je u prošlosti već 2 puta pribegavao ovoj strategiji kad je bilo problema sa snabdevanjem električnom energijom, pa onda ponovo dozvoljavao da se rudari kad se snabdevanje stabilizovalo.

Ko god se malo duže bavi kripto rudarenjem, sigurno mu ne manjka ni hrabrosti ni upornosti. Ove zime bi te osobine mogle biti testirane kao nikad do sada.

 

Tekst je inicijalno objavljen u štampanom izdanju magazina Biznis.rs.

Autor: Aleksandar Matanović, ECD Co-founder & CEO, MSc in Digital Currency.

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *