Blog

Šta je Bitcoin dominacija i kakav uticaj ima na tržište?

19.04.2023. / Autor: Igor Mirković / Kategorija: Tehnička analiza

Bitcoin je najveća kriptovaluta po tržišnoj kapitalizaciji (Market cap) i predstavlja veliki udeo obima trgovanja na tržištu kriptovaluta.

Njegova dominacija se opisuje kao odnos između tržišne kapitalizacije Bitcoin-a i tržišne kapitalizacije svih ostalih kriptovaluta.

Dugi niz godina, dok je Bitcoin bio jedna od samo par postojećih kriptovaluta – njegova dominacija je bila mnogo bliža 100%. Međutim, ona se značajno smanjila od kako su stvorene nove.

Najveći udeo u tržištu nakon Bitcoin-a ima Ethereum koji je proizveo i brojne druge kriptovalute uvođenjem standarda tokena ERC-20.

Šta je Bitcoin dominacija?

Bitcoin dominacija je procentualna vrednost koja se izračunava na osnovu trenutne tržišne kapitalizacije Bitcoin-a podeljene sa globalnom kripto tržišnom kapitalizacijom. Na primer, u vreme pisanja ovog teksta, tržišna kapitalizacija Bitcoin-a je 582 milijarde dolara, dok je globalna kripto tržišna kapitalizacija 1,31 biliona dolara.

Kada ovaj odnos „stavimo na papir“, dolazimo do oko 44% što predstavlja udeo Bitcoina u tržišnoj kapitalizaciji kripto industrije.

Dominacija Bitcoin-a je jedan od izvora podataka koji se unosi u indeks straha i pohlepe koji predstavlja ključni indikator tržišnog raspoloženja. Za cilj ima da predstavi da li se određena tržišta ili sredstva trguju iznad ili ispod svoje navodne vrednosti. Istorijski gledano, porast dominacije Bitcoina obično je signal za strah na tržištu kriptovaluta.

Kako Bitcoin dominacija utiče na tržište?

Zanimljivo je da na dominaciju Bitcoina često utiču i takozvane „alt sezone“, u kojima altcoin-i dobijaju tržišni udeo, čime se smanjuje dominacija Bitcoin-a.

Međutim ako Bitcoin poraste u ceni, a ostatak tržišta kriptovaluta poraste sličnom brzinom i intenzitetom, onda će njegova dominacija verovatno ostati ista.

U nekim scenarijima koji su se odigrali do sada, taj odnos može da signalizira početak sezone altcoina, što se odnosi na period kada cena altcoin-a raste daleko brže u odnosu na Bitcoin.

Izvor: twitter.com

Investitori često koriste BTC dominaciju kao pokazatelj koje kriptovalute imaju bolje perfomanse od Bitcoin-a i kada je pravi trenutak za njihovu kupovinu.

Kada je dominacija BTC-a prvi put postala popularna metrika tokom bull run-a 2017, trgovci su bili najviše zainteresovani za odnos Bitcoin-a i Ethereum-a i spram njega planirali investicije, jer su primetili da se kretanje tržišta ciklično ponavlja u sličnom ritmu.

Novac se prvenstveno akumulira u Bitcoin-u i nakon porasta njegove vrednosti, vrednost celokupnog tržišta se povećava u etapama. Prvu reakciju imaju najveći altcoin-i poput Ethereuma ili Litecoin-a. Kada se cena velikih altcoin-a stabilizuje kreće rast cene manjih altcoin-a poput Cardana, Solane ili Trona, a na kraju reakciju imaju sve ostale kriptovalute i meme coini poput Shiba Inu i Dogecoin-a.

Izvor: twitter.com

Na primer, na početku „bull run-a“ 2017. dominacija BTC-a je pala sa 63%  na 37% . Ovaj pad se desio jer je veliki broj ljudi izvlačio svoje profite iz Bitcoin-a i usmeravalo ih u altcoin-e sa manjom tržišnom kapitalizacijom što je uzrokovalo veliki rast cene altcoin-a.

U suprotnom smeru, kada su tržišni uslovi loši, kripto investitori imaju tendenciju da odustanu od rizičnijih altcoin-a sa malom ili srednjom kapitalizacijom i investiraju u stabilne coine ili velike projekte kao što je Bitcoin.

Trenutna situacija

Bitcoin je cenovnim rastom od januara ove godine trenutno došao do vrednosti oko 30.000$ što nagoveštava da bi ovo mogao da bude početak oporavka kripto tržišta.
Ethereum je uoči i nakon uspešnog unapređenja “Shanghai update” cenovno porastao više od 30% u roku od samo par meseci.

Ako pogledamo prethodne granice Bitcoin dominacije koje se nalaze na oko 47%, deluje da je ovo važan trenutak u kom se nazire mogućnost da će Bitcoin nastaviti da raste, ostavljajući ostatak kripto industrije u prašini ili će se cena stabilizovati što bi moglo da pruži neverovatne skokove manjih kriptovaluta.

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *