Blog

Šta je USD Coin (USDC)? Vodič za početnike

17.01.2023. / Autor: Igor Mirković / Kategorija: ECD

USD Coin (USDC) je stabilna kriptovaluta (stablecoin) koju je 2018. godine napravilo udruženje Centre koje predstavlja partnerstvo kompanije Circle i jedne od najvećih kripto berzi Coinbase. Ideja o kreiranju USDC stablecoin-a zasnivala se na stvaranju transparentnijeg, regulisanijeg, stabilnijeg i na kraju rasprostranjenijeg stablecoina od već postojećeg Tethera.

Kao rezultat reputacije i iskustva osnivačkih institucija USDC je prvobitno finansiran sa 110 miliona dolara od strane brojnih investitora među kojima je i Goldman Saks.

Šta je USD Coin (USDC) i po čemu se razlikuje od Tether-a (USDT)?

USD Coin je drugi po veličini stablecoin i zajedno sa Tether-om (USDT) čini više od 80% ukupne tržišne kapitalizacije svih stabilnih coina koji su vezani za američki dolar. 

Iako USDT ima najveću tržišnu kapitalizaciju među svim stabilnim coinima, USDC ima svoje prednosti i specifične upotrebne vrednosti.

Šta je „stablecoin“ i kakve sve vrste postoje?

Kupovina USDC-a ne smatra se kao investicija jer je njegova svrha da bude vrednosno stabilan. Prednosti kupovine ove kriptovalute ogledaju se u olakšicama i dostupnosti korišćenja raznih drugih usluga koje kripto aplikacije nude.

USDC je jako čest izbor za preduzeća ali i pojedince koji žele pošalju novac na brz i povoljan način bez potrebe za bankama ili drugim posrednicima.

Izvor: cointelegraph.com

Kako funkcioniše jednakost USDC i američkog dolara?

USD Coin (USDC) je stabilna kriptovaluta osigurana sredstvima čija je vrednost vezana za američki dolar (USD).

Svaki USDC token u opticaju je kreiran na osnovu 1 USD u gotovini ili gotovinskim ekvivalentima, kao što su kratkoročne obveznice Sjedinjenih Američkih Država koje izdaju regulisane finansijske institucije.

USDC koristi ERC-20 standard tokena i izvorno se nalazi na Ethereum blokčejnu što ga čini adekvatnim za korišćenjem na svim Ethereum aplikacijama. Popularnost USDC tokena kod korisnika bila je razlog da vremenom USDC postane dostupan i na drugim blokčejn protokolima.

Da bi stablecoin USDC funkcionisao kako je predviđeno, institucije zadužene za njegovu kontrolu  moraju biti pouzdane i transparentne. U te svrhe, udruženje Circle angažovao je Grant Thornton LLP, poznatu američku računovodstvenu kompaniju, da revidira stanja i izveštava javnost putem mesečnih potvrda o novčanim rezervama na osnovu kojih se USDC kreira.

Stabilnost USDC-a čini ga pouzdanom valutom koja može da se koristi kao sredstvo razmene, čuvar vrednosti ili platežno sredstvo. Ove karakteristike predstavljaju osnovne funkcije novca i omogućile su da USDC stablecoin bude prihvaćen kod brojnih pojedinaca i korporacija širom sveta.

Stvaranje novih USDC tokena

Za razliku od kriptovaluta kao što je Bitcoin, novi USDC tokeni se ne puštaju u promet kroz proces rudarenja. Umesto toga, novi USDC tokeni se stvaraju kada korisnici ili preduzeća deponuju američke dolare na svoj Circle nalog.

Tokenizacija USD u USDC je proces u tri koraka:

  1. Korisnik šalje USD na bankovni račun izdavaoca tokena
  2. Emitent koristi USDC pametni ugovor da stvori ekvivalentan iznos USDC
  3. Kreirani USDC se isporučuju korisniku, a američki dolari ostaju u rezervi

Razmena USDC-a za USD je jednostavna kao i stvaranje tokena, samo što je proces obrnut i nakon isplate USD korisniku, USDC token se spaljuje i nestaje iz ponude.

Za šta se USDC najviše koristi?

Kripto investitori koji žele da drže svoja sredstva u valuti koja ne menja vrednost tokom perioda nestabilnosti kripto tržišta mogu koristiti USDC. Za razliku od drugih stabilnih coina koji u nekim slučajevima koriste algoritam da održe svoju vezu sa američkim dolarom, USDC je podržan potvrđenim novčanim rezervama što uliva potrebnu sigurnost.

USDC se najviše koristi za:

  • Trejdovanje
  • Pozajmice
  • DeFi likvidnost
  • Plaćanja i transfere

Trgovci kriptovalutama koriste USDC dok čekaju da se cena određenih kriptovaluta ne stabilizuje ili dođe na željenu vrednost po kojoj bi je kupili. Takođe, prilikom prodaje, USDC je čest izbor kako bi im novac ostao pri ruci za novi trejd.

USDC se u sve većoj meri koristi za realizaciju transakcija na decentralizovanim aplikacijama (dApps) kako bi se generisao profit pozajmljivanjem ili ulaganjem USDC tokena na DeFi platforme kao što je AAVE

Protokoli pozajmljivanja širom decentralizovanog finansijskog ekosistema omogućili su vlasnicima USDC tokena da zarade veće prinose na svoje dolare od tradicionalnih bankovnih štednih računa. Najveća upotrebna vrednost USDC-a nalazi se upravo u njegovom bogatom ekosistemu aplikacija koji se konstantno unapređuju i šire.

USD Coin (USDC) je dostupan za kupovinu i prodaju preko ECD menjačnice, kao i za prijem, slanje i čuvanje na ECD Walletu.

USDC takođe pruža mogućnost za efikasnija međunarodna slanja ka bilo kom delu sveta u bilo koje vreme, koja u tom slučaju ne podlažu cenzurama, zabranama ili suvišnim proverama pre realizacije.

USDC se zbog svoje stabilnosti takođe koristi za plaćanje raznih dobara i usluga na mestima gde je dostupan jer eliminiše mogućnost variranja vrednosti ili malverzacije prilikom kupoprodaje, dok Ethereum blokčejn na kome se USDC šalje garantuje brze, sigurne i uvek dostupne transakcije.

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *