Blog

ECD Kripto nagrade 2023.

02.01.2024. / Autor: Marko Bogdanović / Kategorija: ECD

Još jedna uzbudljiva godina u kriptu je za nama. Već gledamo unapred, ali, dok hvatamo zalet za sve što nam 2024. donosi, vreme je da napravimo kratak pregled najznačajnijih trenutaka i ovekovečimo neke od ključnih događaja koji su obeležili prethodnih 12 meseci.

Kriptovaluta godine – Ripple (XRP)

Bili smo u iskušenju da i ovog puta priznanje dodelimo najstarijoj kriptovaluti – Bitkoin je završio godinu sa vrednošću 140% višom nego na njenom početku.

Ipak, u moru tužbi i kontroverzi kojih nije falilo, Ripple je uspeo da odnese veliku pobedu nad SEC-om (američkom Komisijom za hartije od vrednosti).

U julu 2023. godine, presuđeno je da „XRP nije hartija od vrednosti i da se može prodavati široj javnosti“. Ovo je značajno za celu industriju, jer bi pobeda SEC-a implicirala da se i sve slične kriptovalute mogu smatrati hartijama od vrednosti.

Više o celom slučaju i presudi u korist Ripple možete da pročitate u ovom blogu.

Za kraj vredi napomenuti da je XRP u proteklih godinu dana porastao za oko 85%.

Nominovani u kategoriji: BTC, USDT, LTC

Tehnološki pomak godine – ECD Wallet App

Svaka godina u industriji koja raste ovako brzo kao kripto donosi brojne inovacije iz meseca u mesec, ali smo ovog puta u prvi plan želeli da stavimo lokalnu zajednicu i zato nagrada (neskromno) ide ECD mobilnoj aplikaciji.

Iako je došla u drugoj polovini godine, veliki broj korisnika je već usvojio i počeo sa njenim korišćenjem, kako na Androidu, tako i na iOS-u.

Više o ECD Wallet App-u saznajte ovde.

Naš ekosistem nastavlja da raste, a mi nastavljamo sa radom na ostvarenju misije postavljene pre skoro 12 godina – približavanju kripta svima!

Nominovani u kategoriji: LTC halving, ERC-4337

Kripto država godine – El Salvador

Kao globalni pionir i prva država na svetu koja je usvojila Bitkoin kao zvaničnu valutu, El Salvador je u godini za nama ponovo potvrdio svoju ozbiljnost po pitanju kriptovaluta.

Nastavilo se njihovo ulaganje u BTC i nakon što je njegova vrednost ponovo prešla 40.000 dolara, sada već čuveni predsednik ove države Najib Bukele napisao je na X-u (Twitter-u) da im je portfolio u plusu.

Pored toga, potvrđeno je da će u El Salvadoru uskoro početi izdavanje Bitcoin obveznica, a pojedinci koji žele da doprinesu njihovoj ekonomiji i doniraju određene iznose u BTC-u mogu da dobiju pasoš ove države po kratkom postupku u znak zahvalnosti.

Nominovani u kategoriji: Švajcarska, Gruzija, Slovačka

Hardverski wallet godine – Trezor One

Brojne tužbe koje smo već pominjali i problemi sa kojima su se suočile neke od najvećih svetskih berzi doveli su do velike potražnje za hardverskim novčanicima.

U velikoj konkurenciji se ovog puta izdvojio pouzdani Trezor One. Uprkos najavama novog modela, korisnici mu i dalje ukazuju poverenje, a u Srbiji je dostupan na SideChain.pro, koji je zvanični distributer Trezor modela za naše tržište.

Nominovani u kategoriji: Ledger Nano S Plus, Tangem Wallet, Blockstream JADE

Industrijska ličnost godine – Majkl Sejlor

Da El Salvador nije odneo pobedu u konkurenciji država, možda bi njihov predsednik Bukele trijumfovao u ovoj kategoriji. Ovako, kako bismo izbegli ponavljanje, nagradu za nijansu ispred njega odnosi Majkl Sejlor.

Osnivač kompanije MicroStrategy i čuveni zagovornik Bitcoin-a nastavio je da promoviše kripto u svakoj prilici, uključujući intervju za Bloomberg u kojem je prognozirao veliki rast najpopularnije kriptovalute, a mesto na ovoj listi je zacementirala vest o novoj kupovini na kraju godine i činjenica da njegova kompanija sada poseduje skoro 190.000 BTC-a!

Nominovani u kategoriji: Najib Bukele, Havijer Milei, Elon Mask

Serija godine – 12 reči

Za razliku od 2022. godine, filmska ostvarenja inspirisana svetom kripta bila su znatno ređa. Zato smo se ovog puta odlučili za seriju, i to domaći naslov.

Iako “12 reči” ne prikazuju kriptovalute u idealnom svetlu, samo bavljenje ovom temom i približavanje koncepata kripta gledaocima zaslužuju priznanje.

Nadamo se da će nedavno emitovana druga sezona dodatno podstaći publiku da se upusti u istraživanje sveta kripta.

Ovom prilikom izdvajamo naš tekst na temu 12 reči (mere zaštite, ne serije).

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *