Blog

Jubilej Kripto petka – 10 vesti koje su obeležile prethodnih 100 nedelja

20.01.2023. / Autor: ECD / Kategorija: Kripto petak

Već 100 nedelja vam donosimo aktuelne vesti i zanimljivosti iz sveta digitalne imovine.

Svakog petka ste čitali o globalnim promenama na polju kripta, blokčejna i NFT-a i zato smo povodom velikog jubileja našeg Kripto petka izdvojili neke od vesti koje su se izdvojile tokom skoro dve godine postojanja ove sekcije na ECD blogu.

Za ovu priliku smo pripremili i poseban promo kod – ECDKP100 – čijim korišćenjem ostvarujete 1% (jedan procentni poen) umanjenja razlike u ceni prilikom kupovine ili prodaje kriptovaluta (primera radi, ukoliko je vaš trenutni trošak transakcije 3,70% korišćenjem ovog promo koda prilikom kupovine on će biti 2,70%).

Kripto petak #5Tesla prihvata BTC

Jedan od važnih trenutaka u omasovljenju kripta predstavlja tadašnja odluka kompanije Tesla da prihvata plaćanje u Bitcoin-u za svoje automobile. Pored toga, oni su odlučili da kripto koji su dobili tim putem ne zamene odmah za fiat.

Kripto petak #26Skok usvajanja kriptovaluta za 2,300%

Globalni rast i rasprostranjenost kripta na globalnom nivou pokazalo je istraživanje kompanije Chainalysis sprovedeno u 154 države sveta 2021. godine.

Kripto petak #29 – Pisanje istorije u El Salvadoru

Kao prva država u svetu koja je priznala Bitcoin kao zvaničnu valutu i učinila brojne korake ka njegovom omasovljenjui, El Salvador se redovno nalazio u Kripto petku. Za ovaj pregled smo izdvojili nedelju kada je Bitcoin zvanično postao sredstvo plaćanja.

Kripto petak #41 – Kriptovalute u komšiluku

Priču o usvajanju kripta selimo u susednu Hrvatsku. Nakon mnogih srodnih vesti koje su bile znatno dalje od našeg tržišta, lanac supermarketa Konzum je krajem 2021. počeo da prihvata kriptovalute za online kupovinu namirnica.

Kripto petak #62 – Centralnoafrička Republika prati El Salvador

U prvoj polovini prošle godine videli smo još jedan istorijski trenutak za kripto – Centralnoafrička Republika je usvojila Bitcoin kao zvanično sredstvo plaćanja, uz centralnoafrički franak (XAF) i dodala niz olakšica za kripto entuzijaste.

Kripto petak #69 – Exit NFT

U moru NFT vesti izdvojili smo jednu lokalnu – novosadski muzički festival Exit kreirao je različite kolekcije koje su pratile svetske trendove na polju digitalne imovine.

Kripto petak #80 – Iran se okreće kriptu

Još jedna država koja je napravila krupne korake ka omasovljenju kripta je Iran. Njihova vlada odobrila je upotrebu kriptovaluta za plaćanja koja se pre svega odnose na uvoz, a ovaj zakonski akt obuhvata i kupovinu goriva i struje.

Kripto petak #87 – BTC za Ginisa

Bitcoin je dobio jedno zanimljivo priznanje u poslednjem kvartalu prošle godine. Nakon brojnih pozitivnih komentara i uvođenja u nacionalne sisteme, našao se u Ginisovoj knjizi rekorda po čak 17 stavki.

Kripto petak #90 – Turbulencije na tržištu

Mesto na ovoj listi zauzela je i jedna negativna vest. Neizbežna je jedna od priča koje su obeležile 2022. godinu – FTX kontroverza.

Kripto petak #93 – Brazil omogućio plaćanje u kriptu

Pregled ipak završavamo u pozitivnom raspoloženju. Brazil je krajem prošle godine ozakonio plaćanje kriptovalutama i napravio veliki korak ka potpunoj integraciji kripta u svoj sistem.

Ostanite uz naš blog jer vam spremamo brojne analize, vodiče i zanimljive razgovore u vezi sa temama iz sveta digitalne imovine.

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *