Blog

ECD odgovara: Vaša pitanja, naši odgovori

30.01.2024. / Autor: Igor Mirković / Kategorija: Intervju

Kroz serijal blogova „ECD odgovara“, nastavljamo našu misiju edukacije i pružanja podrške korisnicima u razumevanju i navigaciji kroz složeni svet kriptovaluta. Svaki blog iz ovog serijala fokusira se na različite aspekte kripto industrije i različite grupe korisnika, odgovarajući na pitanja koja su najrelevantnija . Od studenata do iskusnih investitora, trudimo se da pokrijemo širok spektar tema i dilema koje se javljaju.

ECD odgovara na pitanja studenata, ECD odgovara na pitanja investitora, ECD odgovara na pitanja o prevarama u kriptu

U ovom izdanju, odgovaramo na pitanja koja su stigla od korisnika tokom našeg poslednjeg webinara. Ova interakcija sa zajednicom je ključna za razumevanje vaših potreba i pružanje pravovremenih odgovora na vaša pitanja. Takođe, podsećamo vas da pratite naše servisne informacije i gde ćemo blagovremeno objaviti termine novih webinara.

Koje su cene transakcija na različitim blokčejn mrežama?

  • Bitcoin: 3.5$
  • Ethereum: 0.99$
  • Tron: 0.01$
  • Binance Smart Chain: 0.12$
  • Solana: 0.00025$
  • Litecoin: 0.003$
  • Cardano: 0.07$

Ove cene su okvirne i aktuelne su u vreme pisanja ovog bloga. Blokčejn protokoli aktivno rade na poboljšanjima i cene transakcija mogu varirati.



Kako funkcioniše kripto novčanik i koji je najsigurniji za korišćenje?

Kripto novčanik je ključni alat za svakog korisnika kriptovaluta, omogućavajući vam da čuvate, šaljete, primate, kupujete i prodajete kriptovalute. Postoje različite vrste kriptonovčanika, svaki sa svojim specifičnim karakteristikama i nivoom bezbednosti.

Web novčanici: Web novčanici poput ECD Wallet-a su dostupni online i čuvaju vaše privatne ključeve na sigurnim serverima. ECD Wallet nudi visok nivo sigurnosti koristeći Fireblocks infrastrukturu i metodu višestruke potvrde identiteta (MFA).

Desktop i mobilni novčanici: Desktop novčanici se instaliraju na vašem računaru, dok mobilni novčanici poput ECD Mobile App-a omogućavaju pristup vašim kriptovalutama putem mobilnog telefona. Ovi novčanici su praktični za svakodnevnu upotrebu, ali zahtevaju dodatne mere bezbednosti poput back-up-a i 2FA zaštite. ECD Mobile App dostupan na Google Play Store, nudi jednostavno i sigurno upravljanje vašim kriptovalutama.

Preuzmite ECD Wallet

Hardverski novčanici: Za maksimalnu bezbednost, hardverski novčanici kao što su Ledger i Trezor su idealni. Ovi uređaji su offline, što ih čini otpornim na online napade. Ledger novčanici koriste sertifikovane Secure Element (SE) čipove i pružaju napredne bezbednosne funkcije, dok Trezor nudi sličan nivo sigurnosti sa svojim intuitivnim interfejsom.

Izbor pravog novčanika zavisi od vaših specifičnih potreba i nivoa komfora sa tehnologijom. Za one koji traže jednostavnost tu je ECD Wallet, a  Ledger i Trezor hardverski novčanici su odličan izbor za veću sigurnost. Uvek je važno da pažljivo čuvate svoje privatne ključeve i redovno pravite back-up vašeg novčanika kako biste osigurali sigurnost vaših kriptovaluta.

www.sidechain.pro

Šta možemo očekivati od tržišta u ovoj godini i kako funkcioniše kupovina preko ECD-a

U 2024. godini, tržište kriptovaluta očekuje nekoliko značajnih događaja koji bi mogli uticati na cene i trendove. Očekuje se prepolovljavanje nagrade za Bitcoin rudare, što istorijski podstiče rast cena kriptovaluta. Takođe, smirivanje inflacije i stabilizacija kamatnih stopa mogu stvoriti povoljniju klimu za investiranje. Bitno je napomenuti da se očekuje veće učešće institucionalnih investitora, što bi moglo značajno uticati na tržište. Međutim, kao i uvek, važno je biti oprezan i informisan, jer tržište kriptovaluta ostaje nepredvidivo.

Kupovina preko ECD menjačnice kriptovaluta

Proces kupovine kriptovaluta preko ECD menjačnice je jednostavan i transparentan. Nakon uspešnog logovanja na ECD menjačnicu, korisnici mogu birati između različitih kriptovaluta dostupnih za kupovinu. Cena svake valute je jasno prikazana, a konačna cena se određuje prilikom kreiranja transakcije. Korisnici mogu uneti iznos u RSD ili direktno u kriptovaluti koju žele da kupe. Kada korisnici potvrde zahtev, dobijaju primer uplatnice, a kada se evidentira uplata dinara na ECD tekući račun, mi šaljemo kriptovalute na kripto adresu koju ste uneli.

ECD menjačnica podržava USDT transakcije preko ERC20, BEP20 i TRC20 protokola.

Kako doći do Bitcoina i koji je minimalan iznos za kupovinu?

Kupovina Bitcoina nikada nije bila jednostavnija. Preko ECD menjacnice ili ECD Walleta, možete lako kupiti Bitcoin koristeći dinare. Minimalan iznos za kupovinu preko ECD Walleta je samo 100 dinara, što čini ulazak u svet kriptovaluta pristupačnim i jednostavnim. Ako ste novi u ovom svetu, iskoristite ECD referal program gde vi i vaš prijatelj možete dobiti po 500 dinara za kupovinu prvog kripta. Više o ovome možete pročitati ovde.

Da li se dešavaju kripto prevare u našem regionu i koje su to?

Kripto prevare su nažalost prisutne i u našem regionu. Jedna od čestih prevara su lažni kripto brokeri koji koriste različite taktike da bi privukli neoprezne investitore. Važno je biti oprezan i informisan. ECD blogovi pružaju korisne savete o tome kako prepoznati i izbeći ovakve prevare.

Kakva su očekivanja za SOL i ETH u narednim godinama?

Ethereum nakon uspešnog prelaska na Proof-of-Stake (PoS) mehanizam putem „The Merge“ apdejta u 2022. godini, nastavlja da beleži impresivan rast. U 2023. godini, Ethereum je doživeo značajnu transformaciju i sa preko 40 milijardi $ stejkovane vrednosti, generisao je preko 1.6 milijardi $ nagrada. Ovo pokazuje snažnu potražnju, posebno od strane institucionalnih investitora. Ethereum je takođe nastavio sa razvojem i optimizacijom svoje infrastrukture, uvođenjem shard lanaca i drugih ključnih nadogradnji, kao što je Shapella Upgrade, koji omogućava povlačenje stejkovanog ETH-a.

Ova unapređenja su ključna za podršku rastućem broju decentralizovanih aplikacija (dApps) i preduslov za širu upotrebu blockchain tehnologije. Ethereum se takođe suočio sa sve većom konkurencijom od strane drugih blockchain platformi kao što su Solana i Cardano, ali je zadržao svoju dominantnu poziciju zahvaljujući snažnoj i aktivnoj zajednici developera. Ethereumova platforma je dom za veliki broj dApps, što ga čini privlačnim izborom za developere koji žele da izgrade inovativna rešenja.

Za Solanu očekivanja su takođe pozitivna. Solana nastavlja da privlači velike partnere i jača svoj ekosistem. Broj aktivnih novčanika na Solana mreži porastao je za 58%, a Solana razvija poseban mobilni telefon za kriptovalute. Visa koristi Solaninu blockchain tehnologiju za brže i efikasnije transakcije, a MakerDAO predlaže Solanu kao osnovu za novu blockchain platformu. Solana Pay je dostupna milionima preduzeća na Shopify platformi.

Da li je realno očekivati odobrenje ETF-a za Ethereum ili druge altcoine?

Odobrenje ETF-a za Ethereum i druge altcoine postaje sve izglednije, a ova mogućnost bi mogla značajno uticati na tržište i pružiti nove investicione mogućnosti. Ethereum, nakon nedavnog prelaska na Ethereum 2.0, nastavlja da privlači pažnju investitora. U razgovoru za portal 24sedam istakli smo da su očekivanja za odobrenje Ethereum ETF-a visoka i naglasili da će to biti korak ka tokenizaciji i budućnosti digitalnih finansija.

Šta tačno znači halving za Bitcoin?

Bitcoin halving je događaj koji se dešava svake četiri godine i predstavlja prepolovljavanje nagrade za rudarenje Bitcoina. Ovaj događaj ima značajan uticaj na ponudu i cenu Bitcoina.

Tri meseca do Bitcoin halvinga 2024. i zašto je to sada bitno?

Kako birati investicije?

Izbor investicija u kriptovalute zahteva pažljivo razmatranje i strategiju. Jedna od najčešćih grešaka je kupovina na preporuku, bez sopstvenog istraživanja. Impulsivna kupovina može biti pogodna za prevarante koji koriste lakovernost kupaca.

Druga greška je čekanje savršenog momenta za kupovinu. Mnogi propuštaju prilike čekajući idealan trenutak, a tržište kriptovaluta je nepredvidivo i brzo se menja.

Treća greška je želja za brzim bogatstvom i pohlepa. Kriptovalute nisu industrija lake i brze zarade, već zahtevaju strpljenje i pametno ulaganje. Najbolje investicije su one koje su pažljivo istražene i prilagođene vašim finansijskim ciljevima i toleranciji na rizik. Više o ovim greškama i kako ih izbeći i kako izabrati dobre investicije možete pročitati ovde.

Najbolje investicije u 2023. godini – Zarada od x250 na ulog

Ukoliko imate dodatna pitanja ili tražite više informacija, naš tim je uvek spreman da vam pomogne. Slobodno nas kontaktirajte putem naše stranice za kontakt.

Comment section

0 comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *