Blog

Ethereum – šta je, kako funkcioniše i koje su njegove prednosti?

07.12.2021. / Autor: Igor Mirković / Kategorija: Projekti

Jedna od najuticajnijih ličnosti u kripto svetu današnjice Vitalik Buterin osnovao je Ethereum 2015. godine.
Projekat je zvanično predstavljen javnosti u Januaru 2014. na konferenciji u Majamiju, a samo nekoliko meseci kasnije Vitalik i njegov tim (Mihaj Alisi, Antonio Di Lori, Čarls Hoskinson, Džo Lubin i Gavin Vud) odlučili su da započnu pretprodaju ETH tokena kako bi finansirali dalji razvoj.

U preprodaji Ethereum tokena za Bitcoin sakupili su 31.000 Bitcoina, vrednih oko 18 miliona dolara u to vreme.

Zahvaljujući Vitalikovoj viziji, Ethereum je dobio mogućnost da kreira decentralizovanu tehnologiju. Decentralizovane aplikacije, koje nose sa sobom transparentnost i poverenje, uklanjaju posrednike i omogućavajući korisnicima direktnu interakciju na globalnom nivou. Moguće im je pristupiti na lak, povoljan i brz način korišćenjem Ethereum mreže.

Iako je Bitcoin bio inspiracija za razvoj Ethereum mreže, on je mnogo više od konkurentske kriptovalute Bitcoinu, jer predstavlja sveobuhvatnu mrežu koja u svom sastavu ima internet pretraživač, programski jezik i sistem za plaćanje.

Povrh toga, ova kriptovaluta nudi alate za razvijanje decentralizovanih aplikacija i funkcioniše na principu pametnih ugovora.

Ethereum je od samog osnivanja doneo inovativna rešenja kripto industriji i mnoštvo novih funkcionalnosti. Najveći trendovi u kripto industriji koji su prvi put viđeni na Ethereum mreži su:

  • ICO
  • DeFi
  • NFT
  • Metaverse

Tehnološki temelji Ethereum mreže

Vitalik je zamislio i razvio decentralizovanu softversku platformu otvorenog koda za izvršavanje pametnih ugovora. Ovim putem, transakcije, interakcije i promene na mreži zapisane su na Ethereum blokčejnu.

Ovaj sistem se sastoji od čvorova (nodes), dobrovoljaca koji imaju celokupan ethereum blockchain zapis na svojim računarima. Oni su zaduženi za očuvanje konsenzusa o pravilima transakcija koja su istaknuta u pametnim ugovorima.

Upravo u tom segmentu se Ethereum razlikuje od Bitcoina, koji je isključivo dizajniran kao digitalni novac.

Pravila koja pametni ugovori sprovode su veoma fleksibilna i mogu se adaptirati na mnoštvo svakodnevnih situacija. Njihova prednost je njihova neopozivost, tako da sa kompjuterskom tačnošću možemo da garantujemo izvršenje svih uslova bez sumnje.

Kao rezultat ove inovacije, mnogi smatraju da Bitcoin i Ethereum nisu direktni konkurenti. Oni pokrivaju drugačija polja primene i imaju različite ciljeve.

Ono što je najzanimljivije jeste veliki broj prebačenih Bitcoin-a na Ethereum blokčejn. U takvom okruženju, Bitcoin dobija potpuno nove upotrebne vrednosti i otključava pun potencijal. Obrnuta akcija prebacivanja Ethereuma na Bitcoin mrežu nije moguća i ne bi bila od velike koristi.

Od osnivanja, na razvoju Ethereum mreže rade mnogobrojni programerski timovi širom sveta. Njegov kod je dostupan javno i, svi koji žele, mogu pogledati ili doprineti ovom umetničkom delu u svetu programiranja.

Glavne smernice daljeg razvoja predlaže Ethereum fondacija koja takođe finansira projekte pravljene na Ethereum blokčejnu.

Ethereum se u praksi susreo sa velikim brojem korisnika što je njegov razvoj usmerilo na održavanje stabilnosti bez žrtvovanja decentralizovane strukture koju poseduje. Unapređenja Ethereum protokola su vrlo česta, ali pre svega studiozna.

Glavno unapređenje na kom Ethereum radi naziva se Ethereum 2.0 koje bi trebalo da reši probleme visoke cene transakcija, kao i da dodatno poveća stabilnost i brzinu upisa podataka.

Pored toga, ovo bi donelo odstupanje od dosadašnjeg Proof of Work sistema potvrde transakcija i prelazak na Proof of Stake koji je manje zahtevan i ekološki prihvatljiv, jer za potvrdu transakcija neće biti potreban jak hardver koji pokreće električna energija.

Poverenje u Ethereum

Ethereum je ogromna blokčejn mreža u koju je moguće ubaciti svaku vrstu podatka ili imovine, bio to oblik novca ili nekretnina.

Transakcije u okviru ove mreže obavljaju se velikom brzinom i beleže u vidu pametnih ugovora, na čijem se temelju mogu praviti složene decentralizovane aplikacije i infrastrukture.

Transakcije preko Ethereum mreže automatski izvršavaju linije programskog jezika, po ispunjenju određenih uslova iz pametnog ugovora.

Ove transakcije ne moraju uključivati novac, već, na primer, transfer vlasničkih prava. Posrednici ne postoje, kao ni tela koja vrše kontrolu. Nepristrasni čvorovi i rudari su glavni gradivni elementi koji učestvuju u verifikaciji transakcija.

Usled ovakvog uređenja, nije potrebno da postoji poverenje između dve strane koje su uključene u transakciju. Bilo kakvi pokušaji (unutrašnje ili spoljašnje) manipulacije su izuzetno nepraktični, što znači da je rizik da izgubite novac sveden gotovo na nulu.

Sve transakcije na Ethereumu ostaju večno dostupne na blokčejnu. Praćenje, kontrolu, analizu i status transakcija lako možete proveriti na popularnim pretraživačima blokova koje je Ethereum zajednica napravila.

Mogućnost zarade na Ethereum-u

Kroz beskonačan niz mogućnosti koje Ethereum nudi, ističu se različite praktične ali i zabavne primene Ethereuma gde je moguće zaraditi njihov token.

Rudarenje

Korisnici koji učestvuju u validaciji transakcija nazivaju se rudari. Rudari na Ethereum mreži su plaćeni u osnovnoj kriptovaluti platforme koja se zove Ether ili Ethereum (ETH).

Ako ste zainteresovani za upuštanje u rudarsku avanturu, na ECD blogu možete pročitati više o samom procesu rudarenja i kako u par koraka da postanete Ethereum rudar.

U skorijoj budućnosti Ethereum će sa dosadašnjeg rudarenja preći na sistem potvrđivanja transakcija zalogom, što znači da će svi vlasnici ETH tokena moći da učestvuju u održavanju mreže i dobiju nagradu za držanje ETH tokena.

Aplikacije

Programeri se fokusiraju na razvijanje aplikacija i alata na Ethereum blokčejnu. Jedna od glavnih prednosti ovog procesa je visok nivo transparentnosti proizvoda koji inače nedostaje raznim sektorima industrije i izuzetno lak put do dobijanja kapitala za rad na projektu.

Kada aplikacija postane funkcionalna ona će biti potpuno dostupna svim korisnicima mreže bez ikakvih ograničenja što zaobilazi brojne pravne i lokacijske prepreke koje postojeće aplikacije imaju.

DeFi

Na Ethereum mreži moguće je oročiti novac i druge kriptovalute. Davanjem sredstava na korišćenje, korisnici ostvaruju povrat u vidu kamate i nalaze se u ulozi banke koja pruža novčanu likvidnost mreži za njene potrebe. Takva funkcionalnost spada u DeFi mehanizme koji omogućuju migraciju postojećih ekonomsko bankarskih aktivnosti na decentralizovan i direktan način.

Moguće je položiti novac, pozajmiti novac, zarađivati od kamate i investirati u druge protokole korišćenjem sigurnih i unapred dogovorenih uslova.

Digitalna umetnost i virtuelna stvarnost

Umetnici i kreatori digitalnog sadržaja koriste NFT tokene kako bi manifestovali svoje veštine i ujedno naplatili rad. Na digitalnim aukcijama mogu se naći sjajni radovi poznatih umetnika, digitalni prototipi odevnih kombinacija poznatih brendova, dokumentovani oblici raznih događaja koji nakon kupovine prelaze na novčanik korisnika i postaju njegovo vlasništvo.

Ovaj inovativni pristup digitalnom kolekcionarstvu primećen je i od strane UNICEF-a, koji je organizovao humanitarnu aukciju NFT slika u kojoj se sredstva prikupljena od prodaje doniraju za pomoć onima kojima su najpotrebnija.

NFT tokene može svako da napravi i na lak način postane digitalni umetnik čiji će tokeni biti dostupni na Ethereum blokčejnu.

Najsvežiji trend u kripto industriji jeste “Metaverse” odnosno virtuelna realnost koja omogućava upotrebu NFT tokena u mnogobrojnim igricama, virtuelnim izložbama, koncertima i okupljanjima fanova poznatih brendova i organizacija širom sveta u virtuelnom prostoru u samo par klikova mišem.

Kako se mogućnost upotrebe Ethereuma graniči sa ljudskom maštom, potvrđuje i nedavno održan koncert u virtuelnoj realnosti gde je DJ puštao muziku u improvizovanoj areni za koju je ulaznica bila u obliku NFT tokena. Posetioci su svoje avatare obukli shodno događaju, tako da je tu bilo dosta modnih brendova poput Nike i adidas, a neki gosti su došli i sa vrlo retkim, skupocenim dodacima na sebi.

Veliki broj poznatih ličnosti poseduje svoje NFT kolekcije i NFT tokene koji im omogućavaju ulaznicu na VIP događaje tako da verujemo da će ovakvih zabava biti još više u budućnosti.

Kupovina Ethereum ETH tokena.

Srbija je na čelu liste država u kojima je Ethereum najprisutniji. Ovo je veoma zanimljiv i donekle iznenađujući rezultat koji je verovatno rezultat njegove velike popularnosti u poslovnom svetu.

Ukoliko želite da dođete u posed ETH tokena, to možete da uradite na ECD.rs menjačnici kriptovaluta. Tu je moguće izvršiti kupovinu brzo, lako i sigurno. Sve što treba da uradite jeste da napravite nalog i izaberete kupovinu Ethereum tokena.

Ethereum je budućnost

Kao decentralizovan sistem transfera vrednosti i kreiranja aplikacija, Ethereum je imao neverovatno uspešan start, brz razvoj i postao je trendseter u kripto industriji.

On nudi korisnicima napredne opcije preko mehanizma pametnih ugovora, kao i maksimalnu zaštitu podataka. Same transakcije su brze i bezbedne. One mogu da uključuju razna dobra i resurse, ne samo novac.

Uzimajući u obzir sve prednosti i pogodnosti, nemamo sumnje da će Ethereum nastaviti da raste prvenstveno po broju korisnika i mogućnostima upotrebe.

Pravo je vreme da se upoznate sa ovom platformom i načinite prve korake ka budućnosti novca.

Ethereum trenutno zauzima drugo mesto kao najvrednija i najpoznatija kriptovaluta posle Bitkoina, ali sa daleko naprednijim načinima upotrebe. Pored toga, uz Vitalikovu upornost u konstantnim poboljšanjima na kojima svakodnevno radi sa najboljom zajednicom programera na svetu, pitanje je vremena kada će postati egal sa Bitkoinom.

Ethereum 2.0 donosi revolucionarna poboljšanja i još pristupačniju upotrebu.

Pored popularne kupovine Bitcoina od strane svetskih kompanija i investicionih fondova i Ethereum se nalazi na balansima kao isplativa investicija na duže staze.

Naspram investicije u sam ETH token, Ethereum mreža je prepoznata kao izuzetno plodno tlo, ne samo za aplikacije već i za ogromne infrastrukturne projekte od kojih je najzvučnija mogućnost kreiranja digitalnih nacionalnih valuta na Ethereum blokčejnu koji je prvi izbor mnogih država i finansijskih institucija.

Ukoliko želite da kupite ili prodate ETH, to možete učiniti jednostavno i sigurno na našem sajtu na ovom linku.

 

Članak je ažuriran 07. 12. 2021 novostima i poboljšanjima Ethereum mreže.

Comment section

2 comments
  • Ostavite odgovor

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *